Zakletva za pravdu: Suspendovan sudija u vezi sa slučajem Envera Sekirače

FOTO: Driton Pacharada

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden s albanskog; jučerašnje izdanje)

Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da je održao vanrednu sednicu iza zatvorenih vrata, na kojoj je odlučio da suspenduje sudiju do druge odluke. Izvori Zakletve za pravdu u SSK-u kazali su da je reč o sudiji Agimu Kučiju (Agim Kuçi).

Suspenzija dolazi nakon što je isti, 3. maja 2024. godine, izrekao kaznu od 25 godina zatvora Enveru Sekirači (Enver Sekiraqës), zbog podstrekivanja na ubistvo policajca Triumfa Rize (Triumf Riza), te doneo odluku da mu ukine kućni pritvor i dozvoli da se brani sa slobode, prenosi Zakletva za pravdu.

Apelacioni sud je, međutim, 17. maja 2024. godine, nakon žalbe Specijalnog tužilaštva na odluku Suda, koji mu je 3. maja 2024. godine ukinuo meru kućnog pritvora i dao mogućnost da se brani sa slobode, odlučio da se Sekirača vrati u pritvor do pravosnažne presude.

Međutim, dan nakon ove odluke, policija je saopštila da Sekiraču nije zatekla kod kuće, da bi ga sprovela u pritvor, a on do sada nije uhapšen.

U saopštenju se navodi da je sednica Saveta održana sa dve tačke dnevnog reda: Formiranje istražnog veća za disciplinski predmet broj AD/KGJK/04/2024/GJTHPR-AD/GJTHPR/8/24 i Formiranje istražnog veća za disciplinski predmet br. predmet disciplinski broj AD/KGJK/03/2024/GJTHGJL-AD.GJTH.GJL.br.5/24.

„Savet je, nakon ispitivanja i analize dva disciplinska predmeta, formirao istražna veća. U vezi sa predmetom AD/KGJK/04/2024/GJTHPR-AD/GJTHPR/8/24, Savet je, na osnovu zahteva nadležnog organa, većinom glasova odlučio da suspenduje sudiju koji je predmet istrage, do druge odluke Saveta“, navodi se u saopštenju.

Zakletva za pravdu je pokušala da dobije izjavu od sudije Kučija (Kuçi), ali on nije bio dostupan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.