Stupio na snagu sporazum Kosova i Albanije: Na Vrbnici/Morini bez kontrole pasoša i ličnih karti 9 meseci u godini

Vrbnica Morina
FOTO: KoSSev

Kosovo i Albanija započeli su danas sa primenom zajedničkog sporazuma o prelasku granice bez uzajamnih pasoša i provere ličnih karata. Radi se o ukupnom periodu od 9 meseci godišnje u dva navrata: od 1. maja do 30. septembra i od 1. novembra do 28. februara. Starim protokolom bila su predviđena četiri meseca.

Na Vrbnici, odnosno Morini sa albanske strane, danas je bio velik priliv putnika sa Kosova u sezoni prvomajskog praznika.

Samo u prvim satima današnjeg dana, kako javljaju mediji u Prištini, u Albaniju je sa Kosova ušlo oko 5.000 putnika sa Kosova, sa 3.000 malih vozila i desetinama autobusa.

Izveštavajući o tome, mediji u Prištini podsećaju na to da su sporazum u aprilu objavili ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svečlja i njegov albanski kolega Taulant Balja.

Inače, ovaj je sporazum deo paketa od 19 usaglašenih sporazuma sa 8. zajedničke sednice dve vlade, održane u Prištini pre dve godine.

Kosovo i Albanija potpisali 19 sporazuma u oblasti obrazovanja, turizma, pravosuđa, zdravlja…

Oni su saopštili da je novim protokolom sada prema ubrzanim procedurama omogućeno kretanje tokom 9 meseci u godini za građane Kosova i Albanije na prelazu Vrbnica, odnosno – Morina.

„Ovim potpisivanjem ovog novog protokola biće moguće olakšati procedure prelaska, provere granice na zajedničkoj tački Morina-Kukeš od 1. maja do 30. septembra i od 1. novembra do 28. februara, odnosno 9 meseci tokom čitavog perioda godine, uz promenu starog protokola koji je predviđao samo četiri meseca, od 1. juna do 30. septembra“ – naglasio je ministar Balja.

Kurti: Za dve godine postignuto 58 sporazuma između Kosova i AlbanijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.