Kurti: Za dve godine postignuto 58 sporazuma između Kosova i Albanije

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, govorio je o bilateralnim sporazumima postignutim između Kosova i Albanije za više od dve godine njegovog premijerskog mandata.

Kurti je u objavi na Fejsbuku napisao da je tokom dve i po godine postignuto 58 bilateralnih sporazuma, koji su doneli mnogo koristi građanima dve zemlje.

„Dve republike, jedan narod. Dve i po godine, 58 bilateralnih sporazuma, sa jednim ciljem – više koristi za građane, više za privredu. Za preko 200,000 stanovnika naše zajedničke granične zone omogućili smo slobodno kretanje puštanjem u rad 26 odvojenih prelaza. A svima smo omogućili besplatan prelazak bez graničnih kontrola tokom letnjih meseci, vikenda i službenih praznika. Trenutno smo blizu sprovođenja slobodnog prolaza bez provera svakog dana u godini“, napisao je on.

Prema Kurtiju, „pored prelaska iz jedne zemlje u drugu, olakšali smo i boravak u jednoj i drugoj zemlji, pojednostavili procedure za opremanje boravišnom dozvolom na period od 5 godina i uklonili obavezu overavanja administrativnih dokumenata“.

„Sa dve carinarnice Republike Kosovo u Draču i Porto Romanu, dobili smo izlaz na more. Tamo se vrši carinjenje sve robe namenjene za Kosovo. Ovo je direktno pomoglo našim preduzećima koja su već uštedela devet miliona evra, a istovremeno je i albanska privreda imala koristi od povećanja kosovskih pošiljki za 50 odsto preko luke Drač“, naveo je Kurti.

On je rekao da je ove godine trgovinska razmena između dve zemlje najveća ikada.

„Ove godine trgovinske razmene su najveće ikada, pošto je do kraja finansijske godine ostalo još tri meseca. Ulaganja Albanije na Kosovu su takođe najveće ikada. U 2019. godini iznosila su samo 15,2 miliona evra, dok su 2022. godine upetostručena, dostigavši vrednost od 79,7 miliona evra“, naveo je on.

Kurti je pomenuo i potpisivanje sporazuma za izgradnju pruge Drač-Priština, koja će pored ekonomskog i nacionalnog značaja povezati Kosovo sa koridorima koji prolaze pored nas, ali nisu povezani sa Kosovom, ali i odluku o zajedničkom bukvaru.

„To će još više ujedniti naše privrede i povećati mobilnost i povezanost naših republika. U međuvremenu, pored objedinjavanja bukvara za učenike prvog razreda, ujednačili smo i procedure prijavljivanja i upisa učenika na univerzitete, kao i započinjanje velikog rada na Albanskoj enciklopediji. Mnogo je urađeno. Još više treba da se uradi“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Međutim, Kurti nije pomenuo zategnute odnose sa premijerom Albanije Edijem Ramom od početka njegovog premijerskog mandata. Zaoštravanje odnosa između dva premijera kulminiralo je otkazivanjem zajedničkog sastanka dve vlade u junu ove godine, planiranog da se održi u Đakovici.

U međuvremenu, tokom prekjučerašnjeg meča između Albanije i Češke, viđeni su kako sede daleko jedan od drugog na tribinama stadiona kako bi gledali meč u Tirani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.