Kosovo i Albanija potpisali 19 sporazuma u oblasti obrazovanja, turizma, pravosuđa, zdravlja…

Kurti Rama
FOTO: Kosovska vlada/Fejsbuk

Osma zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije održana je danas u Prištini u prisustvu dvojice premijera i resornih ministara. Potpisano je ukupno 19 sporazuma, koji se između ostalog odnose na uklanjanje graničnih kontrola za putnike tokom letnjih vikenda i praznika, razmena podataka o civilnom statusu građana, međusobni prijem studenata sa univerziteta, ali i saradnje u oblasti energetike. Pre i nakon sednice govorilo se o trgovinskoj razmeni Kosova i Albanije. Ujedno, dvojica premijera razmenila su mišljenja i o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Kako je i najavljeno, delegacija Albanije predvođena premijerom, Edijem Ramom, dočekana je jutros u Prištini uz najviše počasti. Ramu i njegove ministre primio je kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti je na početku zajedničke sednice dve vlade izjavio da je sporazumima između Vlada Kosova i Albanije olakšan život građana sa obe strane i izrazio zadovoljstvo njihovom dosadašnjom primenom.

Istakao je i da će oni dodatno uticati na produbljivanje saradnje.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da se svi sporazumi sprovode, i njima se olakšava život građana u raznim oblastima“, kazao je Kurti.

Na istoj sednici, Rama je naglasio da je trgovinska razmena Kosova i Albanije povećana, a tokom uvodnog obraćanja predstavio je deo projekta luke Porto Romano (Drač) koji se odnosi na Prištinu.

Dodao je da u Albaniji trenutno posluje 1,225 kosovskih preduzeća, od kojih je 1,081 u potpunom vlasništvu ljudi sa Kosova.

Precizirao je da su investicije Kosova u Albaniju u 2017. godini isnosile 9, a tokom 2021. godine 139 miliona evra.

„Verujem da imamo priliku da povećamo i obim zajedničkih investicija. U međuvremenu, podsetio bih ministre unutrašnjih poslova da imamo potpisan protokol u Morini koji služi kao vodič za praktičan prelazak granice. Verujem da se premijer slaže da je u ovoj sezoni nedopustivo da imamo probleme koje godinama imamo – beskrajne redove zbog provere jednog po jednog automobila koji dolaze u Albaniju“, rekao je Rama.

Takođe, albanski premijer kazao je da je prva faza zajedničkog bukvara završena (sporazum koji je potpisan u novembru), te da se radi na drugoj fazi, odnosno distribuciji objedinjenog bukvara gde god je to potrebno.

„Rad na drugoj fazi se nastavlja. Srećan sam što predajemo iz objedinjenih bukvara, dok smo sa predstavnicima albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji, sa premijerom Crne Gore, sa onima u Srbiji razgovarali da ovaj bukvar koriste svi Albanci. Takođe biće izvršena distribucija bukvara i dijaspori dijaspori, gde god je to potrebno“, rekao je Rama.

Albanski premijer je danas ujedno predložio da se u u novembru održi zajednička sednica skupština Kosova i Albanije.

Šta su danas potpisale dve vlade:

1. Sporazum o saradnji između Ministarstva prosvete i sporta Republike Albanije i kosovsog Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija za obostrani prijem studenata u visokoškolske ustanove.

2. Protokol između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Albanije i kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova za sprovođenje zajedničke granične kontrole i plaćanje troškova tokom izvođenja radova na zajedničkom graničnom prelazu Morina/Kukeš (Vrbnica/Prizren) .

3. Protokol između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Albanije i kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova o režimu lokalnog pograničnog saobraćaja u graničnim područjima.

4. Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Albanije i kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova za saradnju u oblasti civilnog statusa.

5. Memorandum o saradnji između kosovskog Ministarstva finansija, rada i transfera i Ministarstva finansija i privrede Republike Albanije, za uspostavljanje zajedničke radne grupe za carinsku uniju.

6. Administrativni sporazum za sprovođenje sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Albanije i Kosova.

7. Memorandum o razumevanju za energetski sektor između kosovskog Ministarstva ekonomije i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije.

8. Memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i kosovskog Ministarstva ekonomije za saradnju na razvoju rečnog terminala Valona.

9. Sporazum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i kosovskog Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu radi procene stanja i poboljšanja puteva prekograničnih sela koji povezuju pogranična područja između Albanije i Kosova.

10. Sporazum o sufinansiranju između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i kosovskog Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture za studiju izvodljivosti i projektnu ideju za železničku vezu Drač-Priština.

11. Sporazum o saradnji u oblasti sprovođenja programa podrške za poljoprivredu i ruralni razvoj između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

12. Sporazum o saradnji za razmenu iskustava u tehničkim procesima između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

13. Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva za međusobnu prekograničnu službu između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Albanije i kosovskog Ministarstva zdravlja.

14. Sporazum o saradnji u oblasti farmaceutskih proizvoda i medicinskih sredstava između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Albanije i kosovskog Ministarstva zdravlja.

15. Sporazum o saradnji između Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Republike Albanije i kosovskog Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine za stvaranje zajedničke digitalne platforme za turističke informacije i promociju.

16. Sporazum između državnog ministra za omladinu i decu Republike Albanije i kosovskog Ministarstva kulture, omladine i sporta o saradnji u oblasti omladine.

17. Sporazum između Ministarstva odbrane Republike Albanije i kosovskog Ministarstva odbrane o saradnji u oblasti planinskog spasavanja i teritorijalnih voda.

18. Zajednička izjava ministara pravde Republike Albanije i Kosova.

19. Sporazum o saradnji između Saveta ministara Republike Albanije i kosovske Vlade za sufinansiranje projekta iz albanologije Albanska enciklopedija.

Prema navodima kosovskih medija, među prvim sporazumima koji je danas potpisan je sporazum koji omogućava građanima Albanije i Kosova da nesmetano prelaze granicu tokom letnjih vikenda i praznika, bez ikakvih zadržavanja i kontrole.

Odluka važi za period od 1. juna do 30. septembra, a potpisali su je dva ministra unutrašnjih poslova – albanski Bljedar Ćući i kosovski Dželjalj Svećlja.

„Tokom letnjeg perioda i vikendom gde postoji protok, sa obe strane, potpuno ćemo olakšati prelaz. Od 1. juna do 30. septembra, za svaki vikend i svaki dan državnog praznika, građani Kosova i Albanije će prolaziti bez registracije na granici, kako ne bi stvarali redove i zadržavanja na obe strane“, rekao je albanski ministar Ćući, prenosi Zeri.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja rekao je da će ovaj sporazum olakšati procedure.

„Kosovska i albanska policija imaju odličnu saradnju kako u borbi protiv nezakonitosti koje ugrožavaju bezbednost naših zemalja, tako i u očuvanju bezbednosti i života gradana. Danas ćemo zvanično potpisati sporazum kojim će se napraviti objekti na graničnim prelazima na mestu gde je najveća frekvencija prelaza, Vrbnica-Morina. Ovaj sporazum će smanjiti procedure čekanja i koordinisaće rad naše granične policije. Do kraja septembra biće olakšan prelazak granice“, rekao je on pre potpisivanja.

Svećlja se u međuvremenu oglasio na Fejsbuku navodeći da je među danas ozvaničenim sporazumima i onaj koji će omogućiti stanovnicima „pogranične zone“ da se kreću sa jedne strane na drugu samo uz dozvolu za prelazak.

„Stanovnici granične zone od 30 kilometara unutar Kosova iz opština Đakovica, Prizren, Dečani, Junik, Dragaš i Orahovac, kao i stanovici albanske granične zone iz opština Kukeš, Bajram Curi i Krume, slobodno će se kretati na određenim prelazima širom graničnog pojasa koristeći samo dozvole za prelazak granice“, naveo je Svećlja.

Sporazum koji su takođe predstavila dva ministra unutrašnjih poslova je sporazum o razmeni podataka o civilnom statusu građana.

„Građanin Kosova, ukoliko sklopi brak u Albaniji, o svakoj promeni njegovog građanskog statusa, biće u realnom vremenu obavešteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i obrnuto“, objasnio je Ćući.

Takođe, kako prenosi Kallxo, među potpisanim sporazumima je i sporazum o međusobnom prijemu studenata na univerzitete na Kosovu i u Albaniji.

Potpisan sporazum omogućava da svi studenti koji žele da započnu studije na univerzitetima u obe zemlje, to učine bez ikakvih prepreka.

„Ovim sporazumom uklanjaju se sva ograničenja tokom prijema studenata u javne visokoškolske ustanove na obe strane. Ovim sporazumom diplomci sa Kosova i iz Albanije imaće jednak pristup na 19 javnih univerziteta“, objasnio je zamenik kosovskog ministra prosvete, Dukađin Popovci.

Ujedno, kosovski mediji preneli su i predstavljanje potpisanog memoranduma o razumevanju za energetski sektor.

Ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije, Beljinda Baluku (Belinda Balluku), kazala je da će memorandum služiti kompanijama KEK na Kosovu i KESH u Albaniji, da onda kada imaju višak proizvodnje, međusobno razmenjuju električnu energiju.

„Kao što znamo, zbog sukoba u Ukrajini imali smo problema u energetskom sektoru. Očekuje se da će jesen biti još teža. Kosovo i Albanija danas potpisuju memorandum o saradnji za razmenu energije kada KEK i KESH imaju viškove u proizvodnji“, kazala je ona na sednici.

Razmena retkih lekova i zapošljavanje lekara i zdravstvenih radnika u cilju lečenja specifičnih slučajeva sa obe strane granice, fokus je još jednog sporazuma koji je danas potpisan od strane predstavnika ministarstva zdravlja Kosova i Albanije.

Sporazumom će se omogućiti pružanje zdravstvenih usluga u „pograničnim oblastima“.

Drugi sporazum ovih ministarstva odnosi se na međusobnu podršku razmeni retkih lekova, testova ili medicinskih proizvoda.

„Drugi sporazum je napravljen u cilju razvoja farmaceutskog tržišta… Ovim sporazumom postižemo i garantujemo upravo brze koridore snabdevanja retkim lekovima“, saopšteno je.

Predstavnici ministarstava pravde Kosova i Albanije potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju advokatskih licenci.

„Danas smo se dogovorili da poguramo saradnju u oblasti pravosuđa ka međusobnom priznavanju licenci advokata, medijatora, ali i međusobnom priznavanju sudske prakse i što je još važnije, priznavanju i sprovođenju alternativnih kazni koje izriču pravosudni organi. Biće formirana zajednička radna grupa, ali i međudržavni mehanizam“, objasnili su ministri pravde Kosova i Albanije, prenose kosovski mediji.

Nakon potpisivanja ovih sporazuma, dvojica premijera održali su i konferenciju za medije, na kojoj su još jednom izneli svoja mišljenja o inicijativi Otvoreni Balkan. Osim toga, albanski premijer je danas saopštio da albanski parlament priprema rezoluciju o Specijalnom sudu, koju će uputiti u Strazbur, a povodom „neutemeljenih tvrdnji“ Dika Martija. O tome uskoro opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je osma zajednička sednica kosovske i albanske vlade. Do sada je u okviru zajedničkih sednica potpisano preko 100 sporazuma, od ekonomije do obrazovanja i ostalog.

Prethodna 7. sednica održana je novembra prošle godine u Elbasanu kada je potpisano 13 sporazuma, a prethodna je održana u oktobru 2020. godine u Tirani, kada je potpisano još 14.

Pročitajte još:

Rama juče u Broćni, Konjufca sa Tačijem u Hagu, dve vlade danas u Prištini

U Prištini sutra zajednička 8. sednica kosovske i albanske vlade

Kosovo i Albanija potpisali memorandum o uzajamnom priznavanju carinskih pečata, Rama najavio ukidanje carine za robu sa KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.