Kosovo u januaru preuzima upravljanje donjim vazdušnim prostorom

Aerodrom Priština
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Očekuje se da će donjim delom vazdušnog prostora teritorije Kosova od januara 2019. upravljati kosovske vlasti. Dok će vazdušnim prostorom iznad 7.000 metara za još pet godina i dalje upravljati Mađarska.

Tako je izjavio za Kosova Press, ministar infrastrukture, Palj Ljekaj, koji je rekao i da se naša zemlja nalazi pred ovom situacijom u nedostatku ljudskih resursa.

On dodaje da će, kada Kosovo bude bilo spremno za ovaj zadatak, preuzeti svoje nadležnosti i u gornjem delu vazdušnog prostora.

Ministar Ljekaj je izjavio da čekaju odluku NATO-a i drugih donosilaca odluka da preuzmu odgovornost za donji vazdušni prostor.

Prema njegovim rečima, to će uticati i na smanjenje cena karata na aerodromu u Prištini, koje su za sada među najvišim u regionu.

Ali, pored toga, menadžer za planiranje operacija na međunarodonom aerodoromu u Prištini „Adem Jašari“, Driton Hiseni, kaže da za smanjenje cena karata Međunarodni aerodrom u Prištini „Adem Jašari“ planira programe podsticaja za povećanje konkurentnosti između avio kompanija koje posluju na ovom aerodromu.

Takođe, u strateškim planovima za 2019. godinu, menadžment aerodroma „Adem Jašari“ predvideo je mogućnosti da avio-kompanija „WIZZ air“ pored postojećih destinacija, poveća i broj drugih letova sa posebnim osvrtom na skandinavske zemlje.

Konkurenciju među avio kompanijama na aerodromu „Adem Jašari“ od 2019, povećaće i stacioniranje jednog aviona nemačke kompanije „Germania“.

Hiseni dodaje da je 2018. godine aerodrom u Prištini opslužio 2.2 miliona putnika i imao 44 povratna putovanja u jednom danu.

Prema njegovim rečima, sa ovim brojem letova, aerodrom je na putu da bude jedan od vodećih u regionu.

Dodaje da ulaganjem u navigacionu infrastrukturu na međunarodnom aerodromu u Prištini „Adem Jašari“, svi letovi se mogu realizovati bez ikakvih problema, čak i u slučajevima kada vremenski uslovi nisu dobri.

Međunarodni aerodrom u Prištini „Adem Jašari“ zabeležio je rekord početkom decembra, obeleživši broj od dva miliona putnika u toku ove godine.

Podsetite se šta smo pisali o vazdušnom prostoru Kosova i Metohije:

Direktorat civilnog vazduhoplovstva: Prištinski aerodrom je za nas zatvoren

Novosti: NATO Srbiji vraća nebo nad KiM?

Ukinuta vazdušna zona bezbednosti od KiM-a ka centralnoj Srbiji

Samoopredeljenje: „Vazdušni prostor pripada Republici Kosovo, dogovor KFOR-a i Srbije ignoriše kosovske vlasti“​

Inspektori EU: Prištinski aerodrom nije bezbedan; sumnje o finansijskoj zloupotrebi Bekima Jašarija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.