Inspektori EU: Prištinski aerodrom nije bezbedan; sumnje o finansijskoj zloupotrebi Bekima Jašarija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Istražioci iz Kancelarije Evropske unije za kriminalistički obaveštajni rad (EUOCI) izradili su poseban izveštaj o aerodromu u Prištini, rekavši da je kršenje protokola bezbednosti u vezi sa kvarom na radarima i nedostatkom agregata samo deo problema, pošto takođe i sumnjaju da je bilo zloupotrebe finansijskih sredstava u projektima vrednim milionima evra. U izveštaju koji je dobila Gazeta Express, inspektori sumnjaju da je čak i građevinska firma, u vlasništvu kosovskih menadžera aerodroma "Adem Jašari", osnovana novcem koji je zloupotrebljen kroz državne projekte.

Bio je 16. septembar  2016. Državni sekretar SAD je posetio Kosovo. Dva sata pre dolaska na aerodrom u Prištini, došlo je do nestanka struje. Agregat se nije upalio, a osoblje aerodroma dočekalo je ovog visokog američkog državnog službenika sa samo dva "UPS" uređaja. Istražitelji EUOCI-ja, u posebnom izveštaju za EULEX, koji je označen kao poverljiv – detaljno opisuju ovaj slučaj.

U ovom izveštaju, koji je dobila Gazeta Express, EULEX je izrazio zabrinutost zbog ozbiljnih neuspeha u sistemu sigurnosti aerodroma "Adem Jašari" i finansijskog kriminala u projektima vrednim milionima evra, a u šta je, tvrdi, bio uključen direktor Agencije za usluge avio navigacije (ANSA), Bahri Nuredini.

"Ovo (incident sa američkim državnim sekretarom) nije bio izolovani incident," navodi se u izveštaju, naglašavajući da je razlog tome što aerodromskom tornju nedostaje drugi rezervni agregat, koji je trebalo da bude obezbeđen ali i da nikada nije. Usaglašen je dogovor o upotrebi agregata turske kompanije LIMAK, koja upravlja aerodromom, ali je Nuredini rekao svojim zamenicima da ne treba da pokreću problem dok se ne vrati sa odmora.

Drugi agregat nije obezbeđen. U martu 2017. godine, na aerodromu je došlo do još jednog nestanka struje. Gazeta express je izveštavala o ovom incidentu kada je objavila sadržaj iz drugog poverljivog izveštaja o incidentu koji se desio u junu ove godine – kada je oko jedan sat međunarodni prištinski aerodrom ostao bez komunikacionog sistema. Dokumenti koje poseduje Gazeta Express dokazuju da je pao čak i rezervni sistem. Sve je palo, ali su postojali napori da se sačuva tajnost, sve dok vest nije objavila Gazeta Express.

U ovom poverljivom izveštaju EUOCI-ja, postoji zabrinutost u vezi sa tri pitanja: opasni kvarovi sa ozbiljnim bezbedonosnim posledicama, kao što je kvar radara i rezervnih delova za komunikaciju; ozbiljna zabrinutost zbog nedostatka rezervnih agregata na aerodromu; i iznad svega, ozbiljne tvrdnje o finansijskom kriminalu od strane rukovodstva ANSA-e.

U prvoj zabrinutosti EUOCI-ja pominje se kvar radara u brdima Goleša. Prvi kvar dogodio se 28. decembra 2016. godine, a istražitelji EUOCI-a su izvestili da do 2. januara 2017, nije preduzeta akcija da se zameni oštećeni deo radara. Radar nije radio skoro pet dana. Izveštaj pokazuje da je 1. januara došlo do pokušaja da se promeni oštećeni deo radara, ali i da niko od tehničkog osoblja nije bilo tamo jer je bio slobodan dan. Međutim, u ovom periodu, iako se na terenu ništa nije preduzelo, menadžment je pokušao da pošalje nekoga u Albaniju kako bi kupio rezervni deo radara, koji bi mogao da košta do 20.000 evra. Međutim takav deo nije donešen jer to uopšte nije bio original. Međutim, 3. januara problem je rešen popravljanjem oštećenog dela u fabrici u Uroševcu i koštao je samo 100 eura, odnosno 19,900 eura manje nego ono što je kupljeno u Albaniji, upozorava se u izveštaju.

Treće pitanje koje su evropski istražitelji pokrenuli u ovom izveštaju koji je podnet EULEX-u jeste sumnja da je direktor ANSA Bahri Nuredini umešan u finansijski kriminal. Konsultovani izvori izjavili su istražiteljima EUOCI-ja da od početka postoje nepravilnosti i odstupanja između brojeva – kada se izračunavaju letovi i saobraćaj na Aerodromu, između kontrolnog tornja, i izveštaja koje oni dobijaju od turske kompanije LIMAK. "Postoji sumnja u 'finansijsku manipulaciju' nad prihodima LIMAK-a za ANSA-u," navodi se u izveštaju.

Evropski istražitelji izrazili su zabrinutost u vezi sa tenderom "Snabdevanje i ugradnja opreme za vazdušnu navigaciju" u 2011. godini, u vrednosti od 8,1 milion evra. Projekat je, prema izveštaju, dodeljen kompaniji pod nazivom "TCN" i trebalo je da bude finalizovan, ali zbog 600.000 evra koje je ANSA dugovala ovoj kompaniji, ova institucija je tužila ANSA-u, pa je ugovor prekinut i projekat nije sproveden. Iako je najveći deo novca dobio "TCN", prema izveštaju, ova privatna kompanija većinu opreme na aerodrom nije nikada donela. "Trenutno kontrolni toranj koristi opremu, a to je nabavka iz KFOR-a iz 2004. godine," navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi i tender za promenu rezervnih delova za radare koji su neophodnih za prištinski aerodrom: jedan koji se nalazi u Golešu i drugi u Albaniji. Vrednost prvog tendera za ove uređaje procenjena je na – ne više od 20 hiljada evra. Izvori su rekli evropskim istražiteljima da je tender sumnjivo dopunjen i dodeljen Bo-TeK-u, ali je ugovor bio samo o kupovini rezervnog dela radarskog rotora i koštao je 47.000 evra.

Evropski istraživači takođe izražavaju zabrinutost zbog ugovora koji ANSA ima sa privatnom kompanijom pod nazivom "H & B Consultants", koja od ANSA dobija 10.000 evra za usluge obezbeđenja. "Ova služba nije pružila nikakvu uslugu, ali je direktor Nuredini koristio novac da zaposli prijatelja – Isu Hajrizija, kao vozača. On je zadržao ostatak novca," navodi se u izveštaju.

EUOCI takođe sumnja da su Nuredini i Bekim Jašari, trenutno gradonačelnik Srbice, koji su nekada bili članovi Upravnog odbora za civilno vazduhoplovstvo, osnovali građevinsku firmu pod imenom "Premium Group" koja gradi zgrade u Prištini i da je novac za ovaj profitabilan posao mogao biti uzet iz bilo kog projekta na aerodromu.

Na kraju izveštaja evropski istražitelji kažu da je Vlada Kosova svesna ovog kršenja bezbednosnih protokola a što može da ugrozi živote stotina ljudi koji putuju avionom sa aerodroma u Prištini, kao i i finansijskih zloupotreba projekata vrednih miliona evra od strane menadžmenta ANSA-e. Takođe, prethodna vlada i bivši premijer Isa Mustafa znali su za ove zloupotrebe.

Istražitelji kažu da su i Agencija za borbu protiv korupcije, kao i Kosovska policija, svesni zloupotrebe, ali kažu da oni koji su osporili ove informacije nikada nisu dobili nikakav odgovor od ovih institucija.

Istražitelji EUOCI-a kažu da se sumnje moraju istraživati, ali su u ovom izveštaju trenutnim zvaničnicima EULEX-a rekli da će zbog jakih političkih veza osoba osumnjičenih za učešće u navedenim zloupotrebama, napori za sprečavanje istrage biti neizbežni.

ANSA je osnovana u januaru 2016. godine. Ova institucija posluje sa statusom javnog preduzeća pod nazivom "Međunarodni aerodrom Priština – Air Control Adem Jashari", a sa ovim statusom posluje od 2011. godine, odnosno pošto je koncesijom tursko-francuska kompanija "Limak i Aeroports de Lion" uzela terminalne usluge međunarodnog prištinskog aerodroma. U ovom slučaju, kontrola vazdušnog saobraćaja ostala je u nadležnosti Vlade Kosova, u čijoj je nadležnosti došlo do ovog incidenta. Terminalske usluge su ostale pod privatnim upravljanjem konzorcijuma "Limak i Aeroports de Lion".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.