Novosti: NATO Srbiji vraća nebo nad KiM?

Delegacija Vlade i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore sprema se za sastanak koji će 14. decembra biti održan u sedištu NATO-a u Briselu, pišu “Novosti” .

Kako navode, na tom sastanku će se razgovarati i o kontroli donjeg sloja vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom i mogućnosti da se ono vrati u ruke Srbije.

Nebo nad Kosovom, od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše KFOR i za donji deo vazdušnog prostora (ispod 8.000 metara) nadležan je komandant misije NATO, a u praksi taj deo posla obavlja prilazna kontrola letenja sa tornja u Prištini. 

Povezani članci:

Ukinuta vazdušna zona bezbednosti od KiM-a ka centralnoj Srbiji

Samoopredeljenje: "Vazdušni prostor pripada Republici Kosovo, dogovor KFOR-a i Srbije ignoriše kosovske vlasti"​

“Naši zahtevi su spremni i stav je sasvim jasan. Učinićemo sve da branimo naš prostor,” izjavio direktor SMATSA (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore), Radojica Rovčanin, koji će biti na pomenutom sastanku u Briselu. 

Da Beograd i čelnici NATO-a razmatraju ovu temu, potvrdio je i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u sredu posle sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom, rekao da se razgovaralo o donjem sloju vazdušnog prostora na KiM-u, da će se eksperti obeju strana uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja. 

Kada je reč o gornjim slojevima vazdušnog prostora, KFOR je 2014. godine kontrolu delegirao mađarskom "Hungarkontrolu", koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za "kontrolora", na koji može da se javi i SMATSA. 

Kako je za Novosti ranije izjavio Rovčanin, bilo bi prirodno da srpska kontrola letenja povrati punu kontrolu vazdušnog prostora nad KiM, jer za to ispunjava sve tehničke, organizacione i kadrovske uslove, a njihove usluge bi bile jeftinije u odnosu na druge provajdere, ali takav aranžman moraju da dogovore predstavnici Srbije i međunarodnih institucija. 

Pitanje kontrole donjeg dela neba, Beograd, inače, smatra statusnim. Stoga je, povodom pokušaja Prištine da ovu temu "uvuče" u briselski dijalog prošle godine, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio da se ono tiče "suvereniteta i teritorijalnog integriteta", a da je pozicija Srbije u vezi sa tim definisana Ustavom, navode “Novosti”.

B92/Novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.