Direktorat civilnog vazduhoplovstva: Prištinski aerodrom je za nas zatvoren

Međunarodni aerodrom Adem Jašari Priština
Foto: Prištinski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije nije obavestio kompanije koje koriste prištinski aerodrom da ne mogu dobiti dozvole za njegovo korišćenje, jer je taj aerodrom zatvoren za saobraćaj 1999. godine, saopštio je Direktorat.

Menadžer za planiranje operacija na aerodromu u Prištini Driton Hiseni izjavio je juče, kako su preneli prištinski mediji, da je „Direkcija civilne avijacije Srbije obavestila neke od kompanija koje koriste Međunarodni aerodrom u Prištini da je taj aerodrom zatvoren za vazdušni saobraćaj i da se ne mogu dobiti dozvole za njegovo korišćenje“.

„Aerodrom Priština zatvoren je za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i taj njegov status je i dalje na snazi za Republiku Srbiju,“ naveo je Direktorat u odgovoru na pitanje Bete da li je zatvorio prištinski aerodrom kako navode prištinski mediji.

Direktorat dodaje da je „informacija o statusu Aerodroma Priština objavljena u vazduhoplovnim publikacijama Republike Srbije i na taj način je dostupna svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima“.

Nadležni organi i službe u Srbiji zbog takvog statusa aerodroma, kako se navodi u saopštenju Direktorata, ne mogu odobravati letove u civilnom vazdušnom saobraćaju za Aerodrom Priština, niti pružati usluge.

„Pitanje normalizacije vazdušnog saobraćaja na Kosovu i Metohiji se razmatra u okviru međunarodnih foruma u kojima Republika Srbija aktivno učestvuje,“ navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je „kao rezultat tih razgovora, 2014. godine otvoren gornji sloj vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije, čime je omogućeno da vazduhoplovi preleću taj prostor“.

„U toku su razgovori o otvaranju donjeg sloja vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije,“ naveo je Direktorat.

Prištinski aerodrom je na 20 godina u okviru javno-privatnog partnerstva preuzela tursko-francuska kompanija Limak Marsej, a u ponedeljak je zabeležio posetu dvomilionskog putnika, pišu mediji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.