Kosovo još uvek nije podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači je krajem prošle godine na jednoj od sednica vlade izjavio da će u prva tri meseca 2015. Kosovo da podnese zahtev za članstvo u Savet Evrope. Ali, takva stvar se još uvek nije dogodila.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova navodi da zvanična Priština još uvek nije primenila ovaj mehanizam, jer je se očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Politički savetnik ministra spoljnih poslova Kosova, Ardian Arifaj, izjavio je za radio Slobodna Evropa da je u vezi sa članstvom u Savet Evrope bilo više konsultacija i analiza o vremenu kada će Kosovo da podnese zahtev za članstvo u ovom evropskom mehanizmu, kao i drugim organizacijama.

Arifaj kaže da je Kosovo ispunilo kriterijume za prijem u Savet Evrope.

"To je definisano kao rangiranje, kako bi se konkurisalo za članstvo. SSP ima prioritet, potpisivanje SSP-a nije potvrda samo za nas, već i u očima međunarodnih organizacija i država koje nas podržavaju – da Kosovo ide krupnim sigurnim koracima ka EU i da zaslužuje članstvo i u drugim organizacijama kao što je Savet Evrope," kaže Arifaj.

Očekuje se da Kosovo i Evropska unija uskoro finaliziraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Potpisivanjem ovog sporazuma Kosovo će početi sa uspostavljanjem ugovornih odnosa sa Evropskom unijom.

Emruš Ujkani smatra da proces integracije Kosova ne treba da odlaže prijavljivanje za članstvo u Savet Evrope.

Osim toga, on kaže da čak ne treba očekivati potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU:

"Bavimo se dvema različitim organizacijama – Evropskom unijom kao posebnom organizacijom i Savetom Evrope kao posebnom organizacijom. Logično je da su ova dva procesa međusobno povezana, dopunjuju jedan drugog ka članstvu u EU, ali ne vidim vezu sa činjenicom da još uvek nismo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nismo članica Saveta Evrope."

"Postoje mnoge zemlje koje su se mnogo ranije pridružile, a SSP potpisale mnogo kasnije," ocenjuje Ujkani.

On smatra da je članstvo u Evropskoj komisiji moguće i ranije, jer, kako kaže, glasova država članica EK-a koje podržavaju Kosovo ima dovoljno.

"Kosovo je imalo priliku da to učini mnogo ranije i da se pridruži ovoj organizaciji – činjenica je da smo imali dovoljan broj glasova u EK," navodi Ujkani.

Ali, Šenol Muharemi – stručnjak za evropske integracije, misli drugačije.

On je rekao da bi kosovske institucije pre podnošenja zahteva za članstvo u Savet Evrope trebalo da budu sigurne da će biti prihvaćene u ovaj mehanizam.

"Ne znam da li se ovo pitanje odnosi na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vlada ima informacije da ako podnese zahtev za članstvo danas da neće biti prihvaćen, tako da čekaju kako bi bili sigurni da imaju brojke da bi i mogli da se prijave. Važno je imati garanciju podrške, a da zatim podnesu zahtev," smatra Muharemi.

Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Kosova su odavno saopštili da se Kosovo u periodu 2011-2014 pridružilo preko 25 međunarodnim organizacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.