Gazimestan: "Da ovo mesto svima ubuduće bude putokaz – pokoljenjima ne samo našim nego i našoj braći Albancima"

Centralnom manifestacijom na Gazimestanu – parastosom kosovskim junacima završeno je obeležavanje Vidovdana. Ove godine je Vidovdan na Gazimestanu obeležen u prisustvu gostiju iz centralne Srbije i regiona, ali bez većeg broja visokih srpskih zvaničnika. Za razliku od prethodnih godina, ovaj Vidovdan na Gazimestanu su propratili šturi izveštaji srpskih medija, za razliku od medija na albanskom jeziku, pre svega ekipa sa kamerama. Severna Mitrovica u ovim trenucima vrvi od mladih iz centralne Srbije i regiona koji su se u međuvremenu vratili sa Gazimestana. Pre nego da nastave put ka svojim kućama oni su odvojili vreme i za obilazak grada.  

RTV KIM/Radio Gračanica – Mitropolit Amfilohije: Gazimestan da bude putokaz i Srbima i Albancima

"Kakvi smo da smo, a nismo mi bezgrešan narod, da smo bolji ne bi nam Bog poslao takve nabuhodonosore koje nam je poslao da bi nas vratio nama samima i da bi nas vratio caru Lazaru i njegovoj žrtvi."

"Neka je blagodarnost Gospodu da ovo mesto svima ubuduće bude putokaz, pokoljenjima ne samo našim, nego i našoj braći Albancima koji su sledbenici Đorđa Kastriota. Da hodimo svi zajedno tim putem, svetim putem, putem žrtvovanja za dobro, za napredak, za ljubav prema bližnjima svojim, jer nema veće ljubavi od one da neko život svoj žrtvuje za bližnje svoje."

"Jedna žrtva je žrtva Hristova, žrtva za bližnje svoje, žrtva za život sveta, a druga žrtva je žrtva za sebe, svoje interese i svoju vlast. Mi se danas nalazimo na mestu na kome je simbolika te dve žrtve. Mi smo se danas pričestili i sabrali oko ove prve žrtve na način koji de pričestio u Samodreži car Lazar sa svojim vojnicima koji su život svoj žrtvovali za bližnje svoje, za pravdu, za obraz i istinu i večno carstvo Božije".

"Ne znam sadašnji Albanci, naša braća za koju žrtvu se opredeljuju, ali jedno znam – da onaj najpoznatiji Albanac na kome se zasniva čast i obraz albanskog naroda, zajedno sa svojim vitezovima do poslednjeg izdisaja kao hrišćanin, nastavio put velikomučenika kneza Lazara i time utemeljio zdravu, onu čistu i istinsku budućnost i biće albanskog naroda."

Na Gazimestanu je parastos srpskim vojnicima služio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija i vladika Srpske pravoslavne crkve, u prisustvu nekoliko hiljada ljudi. Sem predstavnika lokalne samouprave u Gračanici i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Veljka Odalovića, nije bilo drugih zvaničnika, naveo je RTV KIM. 

Kosovska policija je u međuvremenu saopštila da je na proslavi na Gazimestanu prisustvovalo od 1.300 do 1.500 učesnika, te da je proslava protekla bez incidenata, uz detaljan spisak mera koje su preduzeli, kako navode, da bi ova "tradicionalna religijska manifestacija" protekla bez incidenata. 

"Okupljanje je proteklo u miru, završeno je bez incidenata i učesnici su otišli na način na koji su i došli," navodi se u saopštenju KP-a.

I dok su neki od učesnika proslave odmah krenuli nazad, deo njih se još uvek nalazi u Severnoj Mitrovici, gde odmaraju na putu do centralne Srbije. Grupice mladih mirno šetaju gradom, sede u baštama kafića. Mnogi nose majice sa porukama i motivima iz kosovskog boja, ali i porukama "Sa Rusijom do pobede", "Kosovo je obraz Srbije", "Odavde nema nazad". Neki od njih su ogrnuti srpskim zastavama.

Na jednoj od autobuskih stanica parkirani su autobusi koji čekaju ove mlade ljude da krenu nazad ka centralnij Srbiji. Jedan od privatnih autoprevoznika iz Severne Mitrovice je u razgovoru za KoSSev potvrdio da njegova firma prevozi oko stotinu učesnika proslave do centralne Srbije.  

U gradu se, takođe, nalazi još uvek jedan broj bajkera, koji opušteno sede u baštama kafića i lokalnim restoranima. Neki od njih ostaće i večeras u Severnoj Mitrovici. 

Među učesnicima proslave na Gazimestanu bili su i bajkeri, uglavnom iz centralne Srbije i Republike Srpske, koji su doputovali u Severnu Mitrovicu još juče – na devetu Bajk rok misiju. 

Njihov odlazak do Gazimestana, međutim, za razliku od prethodnih godina, nije bio organizovan, te su tako na centralnu Vidovdansku manifestaciju otputovali u privatnoj režiji.  

Kako KoSSev nezvanično saznaje, na Gazimestan je danas samo iz pravca Beograda doputovalo petnaest punih autobusa. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.