Rama: Pripremamo Rezoluciju povodom Martijevog „neosnovanog izveštaja“; Kurti o „bratskim odnosima“ i protiv O.Balkana

Kurti Rama
FOTO: Kosovska vlada/Fejsbuk

U Prištini je danas održana zajednička sednica kosovske i albanske vlade. Potpisani su novi sporazumi, a potom su premijeri održali konferenciju za štampu. Izneli su potpuno suprotna viđenja inicijative „Otvoreni Balkan“, a dok je albanski premijer najavio da će njegova zemlja sačiniti rezoluciju u vezi sa „neutemeljenim tvrdnjama“ Dika Martija, koju će uputiti Strazburu.

Cilj rezolucije je da se demantuju tvrdnje bivšeg izvestioca u Savetu Evrope, Dika Martija, čiji je izveštaj bio povod za formiranja Specijalnog suda, kazao je danas Edi Rama, prenosi Klan Kosova.

Kaže da „zabrinjava neosnovanost Martijevih tvrdnji“, te je izneo očekivanje da će rezolucija biti podneta u septembru ove godine.

„Pripremamo rezoluciju za albanski parlament i ići ćemo u Strazbur što je pre moguće, nadam se u septembru, da se obratimo Savetu Evrope, zbog činjenice koja postaje zabrinjavajuća: potpuna neosnovanost Dika Martija i ruskog uticaja na ovu priču o Žutoj kući“, rekao je Rama.

On je podsetio da je predstavnik Rusije u UN-u na nedavnoj sednici govorio upravo o trgovini organima.

Predstavnik Rusije u UN-u tada se na sednici Saveta Bezbednosti osvrnuo na Izveštaj SE “Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu“, navodeći da je izveštaj „rasvetlio zločine“ te da „bez obzira na svedočenja o nelegalnoj trgovini organima i drugim nehumanim radnjama lidera kosovskih Albanaca, MKSJ nijednog od njih nije pozvao da da iskaz, i nije ni počeo sa istragom takvih navoda.

Predstavnik Albanije je tada negirao navode o umešanosti Albanije i Albanaca u ratne zločine.

„Optužba za trgovinu organima je ponavljana optužba ruske propagande, Rusija je udarila govorom ambasadora, osvrnuvši se na trgovinu organima i u optužnici protiv optuženih nema čak ni činjenice koja se odnosi na Dika Martija i izveštaj koji je bio povod da se pređe ceo put do Specijalnog suda“, izjavio je Rama.

On je kazao da neko mora da čuje ove „nepravde“.

„Za to neko mora da otvori uši. Svet mora da sluša, sponzori ovog tribunala moraju da slušaju. U optužnici nema ništa, nula. Imamo pravo da verujemo da ovde nisu nimalo dobronamerno pružene ruke prema Kosovu, nikako prema Albancima koji su podstakli ovaj izveštaj“, rekao je on.

Osim Rame i prištinski zvaničnici su neretko u prošlosti govorili o izveštaju Dika Martija kao osnovu ili povodu za uspostavljanja specijalizovanih komora.

Međutim, osnivanju suda za ratne zločine na Kosovu, prethodio je naknadni proces verifikacija Martijevih saznanja od strane američkog tužioca Klinta Viljamsona koji je bio glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom tada nije pronašao dovoljne dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da oni mogu da uslede, te da su njegovi nalazi ipak u skladu sa izveštajem Dika Martija, kao i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica. Ubrzo zatim usledio je i proces formiranja Specijalnog suda.

O tome čitajte više u vesti: Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?

Rama: Otvoreni Balkan nas ne spaja sa Kosovom, ali nas i ne odvaja

Rama je na istoj konferenciji za štampu govorio o regionalnim odnosima.

Kazao je da zapadnom Balkanu nije potrebna „radikalizovana Srbija“ i dodao da treba učiniti sve da se ovaj deo Evrope što pre integriše, prenosi prištinska Koha.

„Moramo da damo sve od sebe da povećamo sve one mogućnosti koje integrišu ovaj deo Evrope, koji nije bez razloga istorijski najzaostaliji deo“.

Premijer Albanije se osvrnuo i na „Otvoreni Balkan“.

U Prištini je kazao da on i Aljbin Kurti ne dele isto mišljenje o ovoj inicijativi, ali sa druge strane, kaže da to nije prepreka bilateralnim odnosima Prištine i Tirane.

„Tačno je da nas ’Otvoreni Balkan‘ ne spaja, ali nas i ne deli. U ovom trenutku imamo različite perspektive, ali te perspektive nas ne sprečavaju da idemo napred u bilateralnim odnosima“, poručio je Rama.

Kaže da bi sve ono što se postigne u sklopu inicijative, trebalo da se primeni između Kosova i Albanije.

I danas je podsetio na ukidanje carinskih tarifa između Kosova i Albanije, kao i i da će njegova zemlja ovakvu odluku za sada početi da primenjuje jednostrano, jer je „Kosovo tražilo neko vreme za ekonomsko proučavanje“.

„Da vidite koliko se smejemo, rekli biste da je ovo Kurtijev brat, a ne Vučićev“

Rama je rekao da sa Aljbinom Kurtijem ima prijateljski i dugogodišnji odnos.

„Mi smo istovremeno ljudi sa čvrstim ubeđenjima. Mi smo mirni i to pokazuje činjenica da smo zajedno, a da vidite količinu smeha i autoironije koja nas spaja, iznenadili biste se, rekli biste da je ovo Kurtijev brat, a ne Vučićev“, naveo je premijer Albanije.

Kurti: Nemam ništa novo da kažem o Otvorenom Balkanu, danas potpisani sporazumi su višestruko važniji

Na istoj ovoj konferenciji kosovski premijer je izneo slične navode. Kazao je da su odnosi Kosova i Albanije bratski i da nema potrebe za posrednicima.

Sa druge strane, na pitanje novinara o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“ Kurti je kazao da današnji sastanak kosovske i albanske vlade „nije bio regionalan, već bilateralan i bratski“, te da devetnaest sporazuma koji su danas potpisani imaju veću težinu od drugih sporazuma koji su proizišli iz ove inicijative, preneli su prištinski mediji.

„Veoma smo zainteresovani da se pridružimo carinskom aspektu, nema sumnje da će se u narednim mesecima međusobna trgovinska razmena i ulaganja jednih u druge povećati. Devetnaest sporazuma, memoranduma i protokola, višestruko je više od ostalih sporazuma sklopljenih u regionalnim inicijativama. Danas je vest jačanje i unapređenje našeg zajedništva, a ne razlike koje su poznate. Nova luka Drač… železnica u sredini, ovo je najvažnije pitanje za Kosovo i Albaniju, ovo je izuzetno ključno za veliki ekonomski podsticaj našeg naroda na Balkanu. Prema tome, nečiji komentari, intrige su neuporedive sa onim što radimo na ovim zajedničkim sastancima“, rekao je on.

Precizirao je da o „Otvorenom Balkanu“ nema ništa novo da kaže, a da očekuje da će se Berlinski proces ubrzo nastaviti.

„Bilateralnim sporazumima koje smo potpisali, održavamo naše bliske odnose i ostajemo jedinstveni. Međusobno društveno poverenje se pokazalo kao suštinsko u spremnosti na ekonomsku i trgovinsku saradnju. Samo u poslednjih pet godina naša trgovinska razmena sa Albanijom se višestruko povećala. Projekat pruge Drač-Priština je jedan od najvećih i najvažnijih projekata. Ova pruga će povezati Kosovo sa zemljama u našoj blizini koje nisu povezane sa nama“, rekao je Kurti.

Kurti večeras sa Konjufcom o sastancima u Hagu

Kosovski premijer je ujedno najavio da će se večeras sastati sa predsednikom skupštine, Gljaukom Konjufcom (Glauk Konjufca), a nakon njegove posete nekadašnjim pripadnicima OVK u Hagu.

„Ocenio sam da je prikladnije da se sastanem sa braniocima svih boraca OVK koji se nalaze u Hagu u produženom pritvoru jer je prošlo godinu i po dana od njihovog privođenja. Posetio ih je predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, još nisam uspeo da se sretnem sa njim, ali ću to učiniti večeras“, rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.