Rama juče u Broćni, Konjufca sa Tačijem u Hagu, dve vlade danas u Prištini

Pred zajedničku sednicu dve vlade danas u Prištini, albanski premijer Edi Rama obišao je u nedelju porodicu Hašima Tačija u njegovoj rodnoj Broćni kod Srbice.

„Foto dana“ – pohvalio se na društvenim mrežama uz sliku srdačnog susreta sa Tačijevom porodicom koja mu poklanja albansku tradicionalnu kapu dok su iza njih na zidu fotografije Adema Jašarija i Kadrija Veseljija.

Prethodno je Rama objavio i kratak video takođe toplog dočeka u Srbici. Uz aktiviste PDK, tu su bili i otac Hašima Tačija, supruga i sin, kao i Sami Ljuštaku.

Od porodice Tači tokom posete koja je trajala oko dvadesetak minuta, kako je javio albanski Top Channel, dobio je albansku zastavu i keče, a bivši gradonačelnik Srbice, i jedan od najuticajnijih ljudi iz tog kraja, Ljuštaku je Rami poklonio zastavu OVK.

Za to vreme predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca sastao se sa samim Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem u Hagu.

Prethodno se sastao sa ostalim optuženim Albancima sa Kosova Redžepom Seljimijem, Jakupom Krasnićijem i Pjetrom Šaljom.

Spomenuta nekadašnja vrhuška „OVK“ a posle rata kosovsko političko rukovodstvo nalazi se u pritvoru Specijalizovanih veća u Hagu pod optužbama za ratne zločine.

U Prištini se danas održava 8. zajednička sednica kosovske i albanske vlade. U pripremama za ovu sednicu, Kosovo i Albanija potpisali su memorandum o uzajamnom priznavanju carinskih pečata, dok je Edi Rama najavio ukidanje carine za robu sa Kosova, čak i ukoliko Kosovo to ne bude odmah bilo spremno da uradi sa druge strane.

Opširnije o sednici čitajte u posebnoj vesti. Opširnije o memorandumu čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.