Zajednička sednica vlada Kosova&Albanije: Ambicija – otvaranje granica, ali ne može bez regionalnog sporazuma

BASHKË PA KUFI Në një rajon pa kufij????? Konferencë e përbashkët për shtyp me Kryeministrin e Kosovës.

Posted by Edi Rama on Friday, 2 October 2020

Vest je ažurirana

18:30 – Granica ne može da se ukloni bez regionalnog sporazuma

Iako je tokom današnje zajedničke sednice dve vlade izjavio da je ambicija dve vlade „uklanjanje granica između Albanije i Kosova“, albanski premijer, Edi Rama je nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za štampu pojasnio da se tako nešto ne može dogoditi bez regionalnog sporazuma, prenosi Kljan Kosova.

„Albanija i Kosovo ne mogu bilateralno da odluče da uklone granicu, jer se ne bi podigao samo Beograd, već Vašington i Brisel – jer prvu stvar koju će oni reći je Velika Albanija“, kazao je.

„Greška koja se često pravi, neki drugi su je napravili zato što ne žele da razumeju, jer ih ne zanima dublje, ali to im se jednostavno sviđa kao bajka, to je da se mi zatvorimo da proizvodimo paradajz i da jedemo naš paradajz”, istakao je Rama.

Naglasio je da su to kategorije ljudi koje ne razumeju „jednostavnu vezu“ između „uklanjanja prepreka između Kosova i Albanije“ i sa druge strane, „regionalnog Šengena“.

Rama jeste ipak potvrdio da su na današnjoj sednici dveju vlada razgovarali o „uklanjanju granice“, ali je istakao da sada ne postoji način da neko iz Beograda ili Brisela „može da dođe i kaže ‘Velika Albanija’, budući da su ušli u regionalni proces“.

„More pripada Albancima, ne pripada Srbima, luka pripada Albancima, ne pripada Srbima”, naglasio je Rama, i izrazio nadu da je „ludilu došao kraj”.

16:30 – Vlade Kosova i Albanije potpisale 14 sporazuma i memoranduma

U Kongresnoj palati u Tirani, nakon sednice dve vlade, Kosova i Albanije, resorni ministri potpisali su 14 sporazuma, izveštava Klan Kosova.

BASHKË PA KUFI Në një rajon pa kufij????? Ceremonia e nënshkrimit të marrëveshjeve ndërqeveritare.

Posted by Edi Rama on Friday, 2 October 2020

Potpisan je dodatni protokol Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva za borbu protiv covid-19, između dva ministarstva zdravlja, dok su između ministarstava kulture potpisani zajednički godišnji kulturni kalendar i ugovor o koprodukciji filma.

Takođe je potpisan i memorandum o saradnji između dva ministarstva kulture.

Vlada Kosova i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa, sporazum o primeni uzajamnih olakšica u carinskim postupcima i/ili kontroli uvoza/izvoza robe, al ii protokol o izmenama i dopunama sporazuma za uzajamnu saradnju u oblasti bezbednosti.

Osim toga, Savet ministara Albanije i Vlada Kosova potpisali su izmenu protokola uz Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i kapital i o sprečavanju fiskalnih utaja.

Između kosovskog Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija i ekonomije Albanije potpisan je sporazum za mobilnost na radu.

Memorandum o saradnji za Zajedničku digitalnu platformu preduniverzitetskog obrazovanja potpisan je između kosovskog Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja, sporta i omladine Albanije.

Još jedan memorandum o saradnji potpisan je između kosovskog Ministarstva ekonomije i životne sredine i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije, za uspostavljanje 5G digitalnog koridora i olakšavanje budućih kretanja.

Pored toga, potpisan je i Sporazum između kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Albanije o osnivanju Radne grupe za uspostavljanje Zajedničkog fonda za podršku “Preševskoj dolini”.

U oblasti železničkog saobraćaja takođe je potpisan sporazum o saradnji i to između resornih ministarstava za infrastrukturu.

13:25 – Hoti: Sporazumi vode ka novoj fazi kosovsko-albanske saradnje

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, smatra da će sporazumi koji su danas potpisani „podići saradnju dve zemlje na novi nivo“.

„Sve ovo pokazuje posvećenost da se krene napred, kroz ove sporazume. Stvaranje zajedničkog fonda za Preševsku dolinu, digitalni koridor 5G, sporazumi o kulturi, pandemiji, ekonomiji, bezbednosti i utaji poreza, pokazuju posvećenost rešavanja mnogih problema“, poručio je Hoti.

Hoti je dalje naglasio da je na Kosovu stvoren „novi zamah“ nakon potpisivanja dokumenata u Vašingtonu 4. septembra, a gde je, između ostalog, dogovoreno da će Kosovo podržati i postati deo „Mini šengena“, inicijative pokrenute od strane predsednika Srbije i albanskog premijera.

Sa druge strane, govoreći o dijalogu u Briselu, kaže da on ostaje izazov za Kosovo.

13:00 – Rama: „Naša ambicija je da uklonimo granicu“

Albanski premijer, Edi Rama, izjavio je tokom današnje sednice da je ambicija dve vlade uklanjanje granica između Albanije i Kosova, prenela je prištinska Koha.

U svom govoru Rama je istakao da će se intenzivirati rad na omogućavanju kontrole „graničnih tačaka“ u realnom vremenu, za „konačno otvaranje granica“.

Rama je poručio da će albanska luka Drač postati strateška luka, kako za Tiranu, tako i za Prištinu.

„Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova“, izjavio je Rama.

Rama je ujedno govorio o bivšem kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, i kritikovao pristup njegove vlade prema međunarodnim partnerima.

Navodi da je, sa druge strane, sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti, uspeo je da popravi odnose Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Gazeta Express.

„Pohvaljujem konstruktivan pristup kosovske vlade u dijalogu sa Srbijom i koordinacijom sa EU i SAD. Uklanjanjem svih prepreka za nastavak dijaloga. Vreme i činjenice su zapravo pokazali da je to prepreka koju je Kosovo nažalost postavilo samo sebi. Dijalog ostaje jedino sredstvo za postizanje rešenja za ovo pitanje. Svaki beg do dijaloga stvara samo iluzornu pobedu na društvenim mrežama i lokalnim medijima, i udaljava stvarnu pobedu i slabi poziciju Kosova u odnosu sa svetom“, rekao je Rama.

Rama je ujedno uputio kritike na račun Evropske unije zbog toga što još uvek nije odobrena vizna liberalizacija za Kosovo, iako je, kako kaže, Kosovo ispunilo sve uslove koji su od njega zatraženi.

11:50 – Sednica u toku, ne prisustvuju ministri iz Srpske liste

Kosovska delegacija stigla je u Tiranu nešto pre 11:00. Njih je dočekala albanska delegacija predvođena premijerom, Edijem Ramom, nakon čega je započeta zajednička sednica dve vlade.

Deo delegacije koja je doputovala iz Prištine, prema navodima prištinske Kohe, nisu ministri iz srpske zajednice.

Dalibor Jevtić i Goran Rakić ne prisustvuju sastanku dve vlade, piše Koha, uz podsećanje da je Srpska lista i u prošlosti bojkotovala ovakve sastanke.

Vlade Albanije i Kosova održaće danas zajedničku sednicu. Na agendi je potpisivanje 14 sporazuma i memoranduma o saradnji, kao i zajedničke izjave od strane kosovskog i albanskog premijera o preporuci za nadzor za sprovođenje postignutih sporazuma.

Šesta po redu zajednička sednica održaće se u Tirani, a ne u Skadru, kako je ranije najavljeno.

„Zajedno bez granica, u regionu bez granica“, slogan je današnje sednice.

Očekuje se da će kosovska delegacija doći u Palatu Kongresa u Tirani u 11:00 gde će ih dočekati albanska delegacija. Plenarna sednica dveju vlada zakazana je za pola 11. Ceremonija potpisivanja sporazuma zakazana je za 15 do 1, nakon čega će se medijima obratiti kosovski premijer, Avdulah Hoti i albanski, Edi Rama.

Na današnjoj ceremoniji, između ostalih, biće potisan Sporazum o dodatnom protokolu o saradnji u zdravstvu, tj. zajedničkoj borbi protiv pandemije korona virusa.

Očekuje se potpisivanje sporazuma o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja Kosova i Ministarstva finansija i ekonomije Albanije za mobilnost na radu. Potpisi će se staviti i na sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa.

Biće potpisan i memorandum o zajedničkoj digitalnoj platformi za preduniverzitetsko obrazovanje, kao i dokumenat koji će označiti saradnju na uspostavljanju 5G digitalnog koridora..

Vlade bi danas ujedno trebalo da se obavežu i na izbegavanje dvostrukog oporezivanja u odnosu na porez na dohodak i kapital, sprečavanje fiskalnih utaja, da uvedu uzajamne olakšice u carinskim posupcima i kontrolu ulaska, odnosno izlaska robe.

Jednim od sporazuma naznačeno je osnivanje Radne grupe za uspostavljanje Zajedničkog fonda za podršku opštinama u centralnoj Srbiji – Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Saradnja u oblasti železničkog saobraćaja, takođe bi trebalo da bude uspostavljena nakon potpisivanja memoranduma između predstavnika dva ministarstva za infrastrukturu.

Sporazume, memorandume, protokole i druga dokumenta koja će danas biti potpisana, kosovska vlada je odobrila na sednici održanoj krajem prošle nedelje.

Ovo će biti šesta zajednička sednica vlada Albanije i Kosova.

Prva je održana 11. januara 2014. godine u Prizrenu, i njome su predsedavali tadašnji premijeri Kosova i Albanije, Hašim Tači i Edi Rama. Tada je potpisana i „Deklaracija o strateškom partnerstvu i saradnji“, na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dveju vlada i saradnja na više polja. Više o prethodnim sednicama čitajte na našoj tematskoj stranici Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.