Kosovo i Albanija potpisali memorandum o uzajamnom priznavanju carinskih pečata, Rama najavio ukidanje carine za robu sa Kosova

FOTO: Carina Kosova

U okviru sutrašnjeg zajedničkog sastanka kosovske i albanske vlade i najavljenog produbljivanja saradnje u carinskim poslovima, u Morini je danas potpisan Protokol o saradnji uprava carina radi uzajamnog priznavanja pečata.

Memorandum su potpisali generalni direktori albanske carine Genti Gazeli i Carine Kosova Agron Lugaljiu.

Kako su saopštili iz kosovske carine, ovakav sporazum pomaže kosovskoj i albanskoj privredi, umanjuje troškove i ubrzava vreme prelaska granice, te značajno povećava bezbednost.

Prema potpisanom memorandumu, kamioni na zajedničkom graničnom prelazu Morina/Vrbnica neče biti carinjeni.

Ako kamion polazi sa Kosova za Albaniju i obrnuto, biće potrebno samo plombiranje u kancelariji polaska Kosova ili Albanije.

U međuvremenu albanski premijer Edi Rama koji je već stigao na Kosovo radi sutrašnje zajedničke sednice dve vlade, takođe je najavio ukidanje carinskih dažbina za robu sa Kosova.

On je to najavio „čak i ukoliko“ Kosovo to ne bude odmah uradilo, jer je naveo, kako javlja Gazeta Express, da su sa kosovske strane zatražili „više vremena da to prouče“.

Sutra se u Prištini održava osma zajednička sednica kosovske i albanske vlade. Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu za FrontOnline najavio je potpisivanje sporazuma u obrazovanju, pravosuđu, bezbednosti, poljoprivredi, infrastrukturi i turizmu.

Opširnije o sutrašnjem događaju čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.