Kosovo član ANOK-a

Kosovo je juče postalo 205. punopravni član Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOK) i tako dobilo još jedno sportsko međunarodno "priznanje".

Odluka o članstvu Kosova doneta je na jučerašnjem zasedanju Generalne konferencije ove Asocijacije u Vašingtonu i to jednoglasno, preneo je portal insidethegamez.biz

Nakon odluke Asocijacije, predsednik kosovskog Olimpijskog komiteta Besim Hasani se, kako navodi ovaj portal, zahvalio predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu i "onima koji su omogućili priznanje, obećavajući da neće nikog izneveriti".

"Predsedniče Bah, Vi ste izrazili svoju nadu da Kosovo dobije svoju prvu olimpijsku medalju," rekao je on i dodao: "Pa, budite spremni da jednu dodelite, jer ćemo mi osvojiti jednu."

Kosovo je prošle godine, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku, postalo punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom, a nedavno je, u junu, učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo.

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, vazduhoplovstva, tenisa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.