"Non-paper" srpskih diplomata: Zašto Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u UNESCO!

(For English version of the original Non-paper, please click HERE)

„Osim što nije država, Priština nema moralni kredibilitet za članstvo. Svako ko teži članstvu u UNESCO mora dokazati, ne samo rečima, nego i na delima, svoju posvećenost ciljevima Ustava UNESCO-a, koji svakako nije u skladu sa namernim, sistematskim i vandalskim rušenjima srpskih kulturno-istorijskih spomenika sa ciljem da se uklone tragovi vekovnog postojanja Srba na ovim prostorima,“ navodi se u „Non-paper“- pod naslovom „Zašto Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u UNESCO?“ – koji je objavila stalna Misija Srbije pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku na svojoj Internet stranici.

„Iako je oružani sukob na Kosovu, nakon mnogo godina, sada završen, četiri srpska pravoslavna manastira uvrštena na UNESCO-vu listu svetske baštine u opasnosti su. U opasnosti od koga?“- srpska diplomatija postavlja pitanje.

Misija Srbije pri UN-u u „Non-paper“-u, između ostalog, navodi da je zbog člana 25, rezolucije SB UN 1244, a u kojem se navodi da su „članovi UN saglasni da prihvate i sprovode odluke Saveta bezbednosti u skladu sa sadašnjom poveljom,“ zahtev Kosova za članstvo u UNESCO „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“.

Oni dalje dodaju da se u istoj rezoluciji priznaje suverenitet nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a sada Srbije, prema kojoj je Kosovo i Metohija „sastavni deo“ te države, pod upravom Ujedinjenih Nacija, i da zbog toga što „ne može biti država“, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za članstvo u UNESCO, i to pravo prema Ustavu UNESCO-a.

U pismu se takođe navodi da „bilo kakvi unilateralni pokušaji kao što je ovaj, mogu ozbiljno ugroziti i prekinuti dijalog između Beograda i Prištine“ i dodaju da tema članstva Kosova u UNESCO i imovina SPC na Kosovu i Metohiji nije bilo pitanje o kojem se do sada razgovaralo u Briselu.

„Ovo je neprihvatljiva politizacija UNESCO-a koji ne treba da preuzme kompetencije od Saveta bezbednosti UN-a kao najviše instance kojom se čuva međunarodni mir i stabilnost,“ naglašava se u pismu i ističe dalje:

„UNESCO ne sme da služi kao instrument za afirmaciju nezakonito i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN-a. Primarni cilj UNESCO-a je da promoviše univerzalne vrednosti humanosti, kroz obrazovanje, nauku i kulturu, a ne da donosi političke odluke koje se tiču državnosti.“

Diplomate dalje napominju da je „čak i objavljivanje dokumenta o neprihvatljivosti zahteva Kosova za članstvo UNESCO sa stanovišta međunarodnog prava, koji je Misija Srbije pri UN-u pripremila i tražila da se objavi kao zvanični dokument – odbijeno“.

„Zato što bismo svi morali da živimo sa negativnim posledicama takve neodgovorne odluke koja se tiče – od kršenja međunarodnog prava, do sudbine srpskog kulturnog nasleđa u pokrajini Kosovo i Metohija, a koje ne pripada samo srpskom narodu, već predstavlja i deo istorijskog i civilizacijskog nasleđa moderne Evrope i sveta – zato Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u UNESCO,“ zaključuju srpske diplomate.

Pismo je inače objavljeno još 16. oktobra, ali se do sada nije promovisalo u široj javnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.