Srpska: Briselski sporazum bačen u lice međunarodnoj zajednici

Nakon što je kosovski premijer Isa Mustafa juče izjavio da članovi Zajednice srpskih opština mogu biti uhapšeni ukoliko krše, ili ne poštuju zakone Kosova – danas se Srpska lista oglasila saopštenjem u kojem se ističe da predstavnici liste "nisu iznenađeni" ovakvom izjavom, jer se "Srbi hapse i neosnovano drže u pritvoru već 15 godina". Iz Srpske dodaju i da je "pravo pitanje da li će Mustafa da hapsi zvaničnike iz Brisela i celokupnu međunarodnu zajednicu koja se na teritoriji KiM-a nalazi po rezoluciji 1244 SB UN-a."

"Situacija je jasna – dva protesta, tri suzavca i Briselski sporazum je bačen pod noge albanskih političara, a u lice međunarodnoj zajednici. Ovo je problem između međunarodne zajednice i albanskih političara, ovo je dnevno politička igra u koju Srbi ne smeju biti uvučeni, ovo je još jedan dokaz neozbiljnosti i nespremnosti albanske strane da Srbima garantuju bezbednost, opstanak i prosperitet," navodi se u saopštenju iz Srpske.

Iz Srpske dalje dodaju da poslanički klub Srpske liste ima "apsolutno poverenje" u premijera Srbije, Aleksandra Vučića, i da mu pruža "bezrezervnu podršku" u njegovim naporima, te dodaju da će u zajedničkom dogovoru sprovesti zaključke Vlade Republike Srbije "po svim, pa i po pitanjima vezanim za novonastalu situaciju".

Iz Srpske ističu i da "albanska strana evidentno nije u stanju da ispunjava preuzete međunarodne obaveze", te dodaju da Albanci ne garantuju bezbednost srpske kulturne baštine i da Kosovo ne bi trebalo da bude član UNESCO-a.

Kosovski premijer je u sinoćnoj emisiji Rubikon KTV-a poručio da će ZSO "biti rasformirana ako Ustavni sud odluči da je u suprotnosti sa zakonima Kosova," te i da "članovi Asocijacije mogu biti uhapšeni, ukoliko krše ustavna pravila i zakone Kosova, ili ako odbijaju da poštuju odluke Vlade Kosova". Mustafina izjava je usledila dan nakon što je portal "Express" izvestio da će kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, suspendovati sporazum o ZSO dok Ustavni sud Kosova ne da svoju ocenu o tome da li je ovaj sporazum u skladu sa Ustavom. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.