Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje vašingtonskog sporazuma koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Kosova i Srbije. Sve su deo plana od 16 tačaka, (dokumenta) u čiji posed je došla Koha, a koji se bavi pitanjima – od Gazivoda do odnosa sa Izraelom.

„Sada se očekuje od odeljenja koja su pod vašom odgovornošću da preduzmu sve neophodne mere za sprovođenje ovih aktivnosti ili radnji navedenih u ovom dokumentu. Postoje neke aktivnosti u kojima odgovornost pada na više institucija, a u svrhu olakšavanja koordinacije i sprovođenja ovih aktivnosti, posvećenost i usredsređena pažnja zahtevaju se i sa političkog nivoa“, rekao je potpredsednik vlade Driton Seljmanaj.

U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju autoputeva i železnica koje povezuju dve države. Predviđeno je da se projekti realizuju uglavnom putem zajmova, izveštava Koha.

U petoj tački, preuzeta je obaveza prema kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima mini Šengena, uključujući sledeći sastanak lidera.

Sedma tačka bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, kojem se Kosovo masovno protivi. Odnosi se na jezero Gazivode.

„Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti, fokusirajući se na:

  • Utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda;
  • Istraživanje mogućnosti, ukoliko postoje, za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, pijaća voda);
  • Obezbeđivanje toga da svaka preporuka ili predlog u studiji (izvodljivosti) ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode“, navodi se u planu od 16 tačaka.

Plan odobren u ponedeljak otkriva da Vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskim slobodama, kako bi se sprovela posvećenost premijera Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske crkve.

Predviđeno je preduzimanje akcija s obzirom na primenu jednogodišnjeg moratorijuma koji zaustavlja nastojanje za članstvo Kosova u međunarodne organizacije.

„MIP izdaje instrukciju za sve institucije, gde je potrebno da se povuku sve prijave, te u kojoj se navodi da se u periodu od jedne godine Kosovo neće prijavljivati u međunarodne organizacije“, dalje se navodi u ovom planu.

Detalje dokumenta sa 16 tačaka možete pročitati u izdanju lista „Koha Ditore“ od utorka.

KoSSev: Kosovska vlada imala je danas pune ruke posla. Na dnevnom redu bilo je 20 tačaka, a donet je niz odluka. Posle 10 godina postojanja, ukinuto je posebno odeljenje za borbu protiv korupcije koje je postojalo pri Kosovskoj policiji.

Vlada u Prištini je danas takođe odobrila i plan za sprovođenje „sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije“, potpisanog u Vašingtonu 4. septembra.

Odobren je i nacrt odluke o osnivanju radne grupe za pripremu analize za uspostavljanje Instituta za istragu zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

Imenovani su i privremeni upravni odbori za preduzeća Trepča, Telekom i Infrakos (Železnička infrastruktura Kosova). Ministar ekonomije i životne sredine, Bljerim Kući, predstavio je članove privremenih odbora, rekavši da su imenovani nakon isteka roka od 6 meseci koliko traje mandat privremenih odbora.

Konačno, zabranjeno je organizovanje skupova, konferencija radionica u inostranstvu za kosovska ministarstva, agencije i druge jedinice pri ministarstvima, ali se ova odluka ne odnosi na održavanje međunarodnih konferencija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.