Hoti sa predstavnicima Ministarstva za energetiku SAD

Foto: Fejsbuk

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sastao se danas sa predstavnicima Ministarstva energetike SAD, kako bi preuzeli „neophodne korake ka primeni Vašingtonskog sporazuma“, saopštio je on na Fejsbuku.

Na sastanku kom su, pored glavnog zamenika asistenta sekretara, Metjua Zaisa (Mattew Zais) prisustvovali i zamenik premijera Driton Selmanaj, ministar ekonomije i životne sredine Bljerim Kući, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet i predstavnici USAID-a, razgovaralo se  o sprovođenju projekata dogovorenih u sporazumu za normalizaciju ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, potpisanog 4. septembra u Beloj kući.

Podsećamo jedna od tačaka sporazuma iz Vašingtona glasi:

„Obe strane su se složile da će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD-a i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije o izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

Isto tako, sporazumom su se dve strane složile da „diverzifikuju svoje snabdevanje energijom“.

„Na ovom sastanku razgovaralo se o ekonomskim i energetskim potrebama Kosova, koje proističu iz Vašingtonskog sporazuma od 4. septembra 2020. godine, postignutog u Beloj kući i sprovođenju projekata dogovorenih u ovom sporazumu“, stoji u saopštenju kosovskog premijera.

Pored ovog sastanka, krajem prošle nedelje Hoti se sastao i sa predstavnicima Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije sa kojima je potvrdio još jednu obavezu strana preuzetu u Vašingtonu – Kosovo će zabraniti upotrebu 5G uređaja nepouzdanih proizvođača –  ishod je tog sastanka.

U skladu sa obavezama preuzetim u Vašingtonu, kako je saopštila Kancelarija za KiM prošle nedelje je i u potpunosti stavljen u funkciju prelaz Merdare time što se srpsko osoblje posle dve godine uselilo u prostorije objekata integrisanog prelaza koji je finansirala EU.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.