Konjufca predlaže povlačenje još 7 ambasadora, među njima i Čitaku

Glauk Konjufca
Foto: Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore

Vest je ažurirana

Kosovski ministar spoljnih poslova, koji dolazi iz redova Samoopredeljenja, Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca), predložio je povlačenje sedam ambasadora, uključujući i najpoznatiju od njih – Vljoru Čitaku (Vlora Çitaku).

Kancelarija kosovskog predsednika oglasila se povodom najave Konjufce o predlogu za povlačenje sedam ministara.

Navode da još uvek nisu primili takav predlog, ali i da je imenovanje i razrešenje ambasadora ekskluzivno pravo predsednika po kosovskom Ustavu.

Međutim, ukoliko ovi predlozi stignu na adresu predsedništva Hašim Tači će ih razmotriti, navodi se u saopštenju kancelarije kosovskog predsednika koje prenosi Koha.

Osim Čitaku, koja se nalazi u SAD-u, tu su još Edon Cana, koji se nalazi u Bugarskoj, Ljirim Grajćevci (Lirim Grajqevci) – u Hagu, Špend Kalaba (Shpend Kallaba) u Mađarskoj, Mimoza Ahmetaj – šef kosovske misije u Savetu Evrope, Iljber Hisa (Ylber Hysa) u Skoplju i Ramadan Avdiu. šef kosovskog konzulata u Ženevi.

U objavi preko svoje Fejsbuk stranice, Konjufca je naveo da se od početka zalagao za „upostavljanje reda i zakona u ministarstvu spoljnih psolova, kao i u Dijaspori“, te da je jedna od mera, kako kaže, povlačenje, onih kosovskih diplomata koji su završili svoj četvorogodišnji mandat.

Konjufca je prethodno, krajem februara doneo odluku o otpuštanju 14 konzula zbog, kako je tada saopšteno „nezakonitih odluka o imenovanju“. Njegov šef kabineta, Krešnik Ahmeti, je istog dana najavio nova otpuštanja u kosovskoj diplomatiji, ali i da će ove odluke biti donete „oprezno i blagovremeno“.

Čitaku se, zajedno sa Tačijem, nedavno našla usred skandala, kada je Tači, pozivajući se na nju, objavio vest da je Jamajka priznala Kosovo, što je odmah zatim ministarka spoljnih poslova ove države demantovala. Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli je potom zatražila i ostavku Čitaku, a Čitaku je u međuvremenu objasnila da je dala striktna uputstva da usmena nota nije još uvek stigla i da se vest ne objavljuje.

Pokret Samoopredeljenje je tokom prethodnih godina snažno kritikovao kosovsku diplomatiju, posebno od kada je Srbija započela sa kampanjom odpriznavanja.

Diplomatski skandali Kosova u 2019Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.