KTV: Diplomatski skandali Kosova 2019.


Izvor: Koha/KTV (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Službenici Haradinajeve vlade iskoristili su i poslednje sate pre raspuštanja Skupštine za donošenje odluka.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli), nakon što je angažovao i imenovao na desetine političkih kadrova u Ministarstvu spoljnih poslova, čak je i nakon odlaska imenovao još nekoliko karijernih ambasadora.

Pohvalio se zbog njihovog imenovanja, rekavši da je održao obećanje da će biti manje političkih ambasadora. Međutim, u dokumentu u čiji posed je došao KTV, Pacoli je takođe imenovao političke kadrove.

Nominovani ambasadori bili su: Iljir Dugoli (Ilir Dugolli), ambasador u Turskoj, Frimezim Isufa (Frymëzim Isufaj) u Velikoj Britaniji, Ljuljzim Mjeku (Lulzim Mjeku) u Saudijskoj Arabiji, Ljendita Hađitasimi (Lendita Haxhitasimi) u Italiji, Ljuljzim Plana (Lulzim Pllana) u Austriji i Adriatik Krueziu (Adriatik Kryeziu) u Kanadi.

U dekretu je bio i poslanik PDK-a Nait Hasani, kosovski ambasador u Albaniji.

Na kraju godine, udarac Pacolijevoj odluci o imenovanju i delegiranju u diplomatske misije zadala je Generalna direkcija ministarstva.

Pisala je kosovskim ambasadorima da ne akredituju lica koja nemaju diplomatsko zvanje.

„Obaveštavamo vas da nijedna osoba poslata u misije koje vodite nisu članovi državne službe, diplomatske službe, niti Ministarstva spoljnih poslova i, kao takva, ne podleže pravnom okviru Republike Kosovo, pa čak ni međunarodnoj konvenciji o diplomatsko-konzularnim odnosima … „, saopštila je ova direkcija.

Ovaj dopis dalje osporava pravnu osnovu Pacolijevih odluka, pozivajući se na nedostatak napredovanja kroz stepene predviđene zakonom, što im onemogućava da se u zemljama domaćinima akredituju kao kosovske diplomate.

Bedžet Pacoli je međutim negirao da je bilo ičeg nezakonitog u njegovim odlukama za imenovanje i slanje u diplomatske misije u inostranstvo.

„Za vreme mog mandata ništa nije urađeno izvan zakona i nema nikog van diplomatskih redova“, rekao je Pacoli.

Kada se na Kosovu čekalo da se započne sa predizbornom kampanjom, odlazeća vlada započela je veliku polemiku oko povlačenja priznanja.

Izjave potpredsednika vlade Envera Hodžaja da ima informacije o 10 povlačenja priznanja Kosova, premijer Ramuš Haradinaj nazvao je predizbornim izjavama.

Protivljenje je takođe stiglo i iz Ministarstva spoljnih poslova, a Pacoli je uporno ponavljao i optuživao Srbiju da koristi siromašne države kako bi povukla priznanja.

Tokom dvogodišnjeg rukovođenja Ministarstvom spoljnih poslova Bedžeta Pacolija Kosovo su priznale samo dve države. U međuvremenu, rečeno je da je preko 10 država opozvalo priznanje.

Šef diplomatije bio je umešan i u još jedan skandal onda kada je na Kosovo svojim privatnim avionom dovezao optuženog za zločine protiv čovečnosti.

Štaviše, kenijski potpredsednik, Vilijam Ruto, dobio je počasnu gardu KBS iako njegova država ne priznaje nezavisnost Kosova.

Očigledno da Ruto nije bio pripremljen za takav prijem, jer je u video prilogu koji je emitovao KTV, prikazan kako nosi, maltene, sportsku odeću. Ministarstvo spoljnih poslova nije dalo nikakvu najavu za ovakav prijem, sve dok iz KBS nisu potvrdili da postoji zahtev za državni protokol o tome da počasna garda bude prisutna.

Ovu tajnu nezvaničnu posetu Ministarstvo spoljnih poslova opravdalo je činjenicom da je država Kenija jedna od najvažnijih afričkih država i da se boji srpskog anti-lobiranja.

Pored ministra spoljnih poslova, u čijem je hotelu Ruto boravio, kako je otkrio KTV, održani su sastanci sa drugim liderima zemlje, uključujući premijera Haradinaja, sa kojim se sastao na kafi.

Nakon drugog neuspeha Kosova u pristupanju INTERPOL-u, Kosovo se 2019. predalo pre početka procesa.

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, na preporuku ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, zatražio je odlaganje glasanja za članstvo Kosova u INTERPOL za 2020. godinu.

Kosovo je planiralo da zatraži članstvo u toj organizaciji tokom sednice Generalne skupštine, koja je u oktobru održana u Čileu.

Beogradski zvaničnici opisali su povlačenje diplomatskom pobedom nad Kosovom.

KTV je prvog dana nove godine emitovala pregled onog što vidi kao najznačajnije događaje i procese na Kosovu u 2019. O tome više čitajte u:

KTV o 2019: „Specijalne pozivnice“

KTV: Takse i bez dijaloga 2019.

KTV: „Porodica na državnom poslu“ u 2019.

KTV 2019: Slobodno kretanje zaboravljeno za Kosovo

KTV: „Predaja“ vlade u 2019.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.