Kurti Beogradu: Srbija da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu

FOTO: Aljbin Kurti/Tviter nalog
FOTO: Aljbin Kurti/Tviter nalog

Vest je ažurirana

Na „moju dobru volju za delimičnim ukidanjem taksi na sirovine uvezene iz Srbije, kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga i izgradnju konstruktivnih odnosa saradnje, Vlada Srbije reaguje pojačanim kampanjama za otpriznavanje nezavisnosti Kosova“ ocenio je kosovski premijer Aljbin Kurti par sati nakon vesti da je Sijera Leone povukla priznanje Kosova.

„Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne svoje destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti“ napisao je Kurti preko Fejsbuka.

Zašto?

U međuvremenu uputio je novu poruku preko Tvitera:

„Čak i nakon što je Kosovo pokazalo dobru volju uklanjanjući takse od 100% na sirovine, Srbija nastavlja sa kampanjom odpriznavanja. Mi nismo prepreka na putu dijaloga i nikad nismo bili. Napravili smo jedan korak napred, oni su napravili još jedan korak nazad. Zašto?“

Kurti je dodao da će pozvati relevantne međunarodne aktere, pre svega SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa, kako je ocenio neprijateljskom politikom prema Kosovu.

„Jasno smo pokazali da imamo volju za korektan i normalan odnos sa Srbijom. Ali ne možemo dozvoliti da se ta volja razbije“, tvrdi kosovski premijer.

Kao premijer će pažljivo razmotriti situaciju a postupiće u interesu Kosova, kako je naglasio, i njegovih građana.

Sijera Leone 18. je država koja je povukla priznanje Kosova, potvrdio je jutros srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svoju najavu od pre dva dana, a juče i Aleksandar Vučić iz Vašingtona.

Vučićeve najave stižu istovremeno sa odlukom Prištine da krene u postepeno i uslovljeno ukidanje taksi, a među dva zahteva da se takse ukinu je upravo i onaj da Srbija prestane sa tzv. kampanjom odpriznavanja.

Ovaj zahtev je jasno naveo i Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel tokom svoje posete Beogradu i Prištini, ali je nakon Kurtijeve odluke da polovično ukine takse, poručio da je Kurti načinio grešku i da traži da budu u potpunosti ukinute.

Sjedinjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksi Prištine, kazao je Vučić sinoć u Vašingtonu. „Gospodin Grenel je jasno rekao prvo da se ukinu takse, a onda ćemo da razgovaramo o svemu drugom“.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Glauk Konjufca, nije mogao jutros da potvrdi navode srpskog kolege.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.