Jamajka: Dačić – situaciju držimo otvorenom; Čitaku – „uzdržavam se da govorim o haosu“

Dačić Čitaku
FOTO: slobodna-bosna.ba

I dok MSP Jamajke tvrdi da ova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, a kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, prema pisanju lista Koha, navodi da je priznanje blokirano zbog toga što su prištinski zvaničnici objavili vest pre primanja usmene note, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, „situaciju drži otvorenom“.

Dačić: Priznanje Jamajke – istina ili ne, to je manje bitno

Ranije ove nedelje Dačić je akcenat stavio na usmeno obaveštenje da Jamajka nije priznala Kosovo, sinoć, međutim, ipak tvrdi da Srbija „situaciju drži otvorenom“.

„Mi smo kontaktirali sa Jamajkom, nismo do sada dobili pismeno razjašnjenje tako da i dalje tu situaciju držimo otvorenom, postoji veliki pritisak na Jamajku jer ne bi to Tači bez veze napisao“, poručio je Dačić sinoć

Iako Srbiji nije dostavljeno „pismeno razjašnjenje“ iz Jamajke, prištinskoj Gazeta Express, jeste dostavljena informacija tokom jučerašnjeg dana da ova zemlja nije priznala Kosovo.

„Pitanja poput ovog su pod stalnom revizijom vlade u Jamajci. Međutim, sa sada, Jamajka nije donela nijednu odluku o tom pitanju“, navodi se u odgovoru MSP Jamajke dostavljenom ovom mediju.

Međutim, prema Dačićevim rečima, „da li će na kraju biti istina ili ne o Jamajci, to je sada manje bitno“.

„Od toga koliko to da je Hašim Tači napisao i zahvalio se na višegodišnjem lobiranju američkom kongresmenu Engelu. Šta se tu radi, dok oni od nas traže da prestanemo, oni istovremeno rade i pritiskaju te zemlje“.

A nakon slučaja sa Jamajkom, Dačić se pita – ko će posle ovoga imati moralno pravo da nama nešto kaže – e vi ne možete i ne smete to da radite, a naročito kada neko uvezuje to pitanje sa ukidanjem taksi, ja mislim da mi nismo toliko glupi“.

Podsetimo, međunarodna zajednica još od prekida dijaloga, a nakon uvođenja taksi, zahteva od Prištine da ukine ovu meru, dok od Beograda zahteva da prestane sa lobiranjem za povlačenja priznanja. I dok kosovski predsednik vidi ovaj zahtev kao legitiman, a nova kosovska vlada najavljuje zamenu taksi merom reciprociteta, beogradski zvaničnici odbijaju da se takse i lobiranje „stavljaju u isti koš“.

Čitaku: „Uzdržavam se da javno govori o haosu“

I dok Tači tvrdi da mu je vest o priznanju zvanično saopštila kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, ona, sa druge strane, kako prenosi prištinska Koha, poručuje da je ova zemlja povukla priznanje jer je u Prištini nisu poslušali – da ne objavljuju vest do primanja usmene note o priznanju.

U prepisci u koju je Koha imala uvid navodi se da upravo zbog toga što je nisu poslušali samo priznanje blokirano.

„Telefonom sam informisana da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova. Tokom dva telefonska razgovora ambasadorka Odri Marks mi je potvrdila da je odluka već doneta i da će vrlo brzo poslati notu. Za objavljivanje je dobro da sačekamo verbalnu notu“, navodi Čitaku u mejlu upućenom najvišim zvaničnicima Kosova.

Čitaku je, međutim, u sinoćnoj objavi na Fejsbuku, saopštila da se uzdržava da javno govori o „haosu izazvanom prizanjem Jamajke, jer su u to umešane mnoge druge stranke – stranke van Kosova“. Ali i navodi da će se sve razjasniti na vreme.

Da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova u objavi na Tviteru pohvalio se kosovski predsednik, Hašim Tači, pozivajući se na navode kosovske ambasadorke u SAD, Vljore Čitaku.

Međutim, ubrzo nakon toga, ministarka spoljnih poslova Jamajke, Kamina Džonson Smit, retvitujući Tačijevu objavu o priznanju, demantovala je ove navode, što je izazvalo negodovanje pojedinih prištinskih zvaničnika i međusobnih optužbi o krivici.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Gljauk Konjufca rekao je da će, nakon što je razmotrio situaciju, uskoro preduzeti mere u skladu sa nadležnostima svakog od njih.

Sa druge strane, PDK je ovog jutra saopštila da upravo Konjufcu vidi kao glavnog krivca zbog svega što se dogodilo sa priznanjem i nepriznavanjem Jamajke, a upravo zbog toga što je on na čelu ministarstva spoljnih poslova.


Diplomatski skandal: Tači preneo lažne vesti o priznanju Jamajke

Zbog lažne vesti o priznanju, poslanica LVV traži ostavku Čitaku, Pacoli promenio objavu na Tviteru

Ministarka spoljnih poslova Jamajke demantovala navode o priznanju Kosova

Tači: Jamajka priznala Kosovo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.