EU, nemački i američki ambasador apelovali na sve da se ne mešaju u rad CIK-a

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Niko ne bi trebalo da se meša u rad Centralne izborne Komisije, potvrđivanje kandidata za poslanike definisano je zakonom i postoji mogućnost žalbe, poručili su danas iz Evropske unije, a sličnu poruku uputio je i nemački ambasador u Prištini. Reakcije stižu nakon više kritika Samoopredeljenja na račun CIK-a, a usled najava da bi lider ove stranke mogao da izostane sa liste potvrđenih kandidata.

Portparolka misije EU u Prištini, Dinka Živalj, u izjavi za Gazeta Express podsetila je da su predizborne procedure koje uključuju i potvrđivanje kandidata još uvek u toku.

„Ovi postupci propisani su zakonom i uključuju mogućnost žalbe. Važno je da nezavisne institucije i relevantna pravna tela imaju mogućnost da svoj posao obavljaju bez mešanja“, rekla je Živalj.

U međuvremenu stigla je i reakcija američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je pozvao sve kandidate koji nisu sertifikovani da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za Kanal10, a kako prenose kosovski mediji, Kosnet je rekao da postoji postupak za žalbe na ovaj postupak.

„Moj komentar na ovo je da mislim da za sve one koji nisu sertifikovani postoji postupak za žalbe. Postoji sudski proces koji moramo da poštujemo. Ambasada, moja vlada je često zauzimala stav da je neophodno, važno je poštovati pravosudni sistem, poštovati sudove. Da se ne kaže: sviđa nam se ova odluka, ne sviđa nam se ova odluka. Dakle, na ovom polju postoji postupak za žalbe, postoji pravni postupak“, rekao je Kosnet.

„Mislim da predsedavajuća Daka ne treba da govori u njeno ime, niti g. Kurti ne treba da govori u njegovo ime. Mislim da su ovi ljudi prilično sposobni da javno argumentiraju svoj slučaj pred narodom Kosova, jer je ovo najvažnija publika“, dodao je Kosnet, a prenosi RTK.

Iz EU poručuju da očekuju da će kosovske institucije organizovati i održati izbore u skladu sa međunarodnim standardima.

Očekivanja da će se na Kosovu 14. februara održati kredbilni, transparentni i inkluzivni izbori izrazio je i nemački ambasador u Prištini, Jurn Rod (Jörn Rohde).

Uz podsećanje da su predizborne procedure koje uključuju i verifikaciju kandidata za poslanike još uvek u toku, nemački ambasador je apelovao na sve zainteresovne strane da dozvole institucijama da rade svoj posao.

„Sve zainteresovane strane trebalo bi da poštuju odgovarajući postupak i relevantna pravila i smernice koje garantuju poštene i transparentne izbore. Važno je da nezavisne institucije i relevantni pravosudni organi mogu da rade svoj posao bez mešanja“, poručio je Rod.

Podsetimo, Centralna izborna komisija je za ove izbore uvela novu proceduru provere podobnosti kandidata, kojom se ocena podobnosti traži od ukupno šest kosovskih institucija, među kojima je i Sudski savet Kosova.

Nova procedura uvedena je nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, kojom se navodi da kandidatu za poslanika koji je u poslednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Kako je na konferenciji za štampu prethodnog dana potvrdio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, 47 od preko 1.000 kandidata prijavljenih za poslanike pravosnažno su osuđeni u poslednje tri godine.

Među njima su i Aljbin Kurti, kao i Donika Kadaj-Bujupi, Aljbulenu Hadžiu i Fatona Topalija, a zbog korišćenja suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Usled medijskih napisa da Kurti koji je predvodnik liste Samoopredeljenja najverovatnije neće biti potvrđen kao kandidat za poslanika, čelnici ove stranke juče i danas su uputili kritike na račun CIK-a i predsednice, Valjdete Dake, za koju su rekli da „želi političku eliminaciju Aljbina Kurtija“.

Daka je danas organizovala vanrednu konferenciju za štampu na kojoj je zatražila od svih političkih stranaka da poštuju instituciju koju predstavlja, dozvole im da obavljaju svoj posao i uzdrže se od pretnji i optužbi.

Pročitajte još:

Kurti: Lista kandidata za poslanike se ne menja, CIK pozvao stranke da se uzdrže od pretnji, Hoti na poštovanje odluke o podobnosti kandidata

Kurtiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.