Kurtiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Lideru Pokreta Samoopredeljenje (LVV), Aljbinu Kurtiju, neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika na izborima 14. februara, javlja Koha.

Do toga je došlo zbog toga što je, prema izvorima iz Kohe, on među 47 kandidata za koje je Sudski savet Kosova ocenio da imaju problema sa zakonom.

Lider Samoopredeljenja potom je, komentarišući pisanja medija, izjavio da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da bude kandidat za poslanika.

„Nije mi poznata takva odluka CIK-a, nisam dobio nikakvo obaveštenje – ni ja, a ni predsedništvo stranke“, izjavio je Kurti za TV Dukađini.

Na ovoj listi je, prema izvorima, takođe i potpredsednica LVV, Aljbuljena Hadžiju i kandidat za poslanika, Ljiburn Aljiu.

Novu proceduru za proveru podobnosti kandidata za poslanike kosovska Centralna izborna komisija uspostavila je upravo nakon odluke kosovskog Ustavnog suda po zahtevu LVV.

Ustavni sud je u odluci o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija, precizirao da kandidatu za poslanika koji je u poslednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Međutim, pored Sudskog saveta Kosova, sada je u ocenu podobnosti kandidata za poslanike uključeno i pet drugih institucija – Izborni panel za žalbe i predstavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kosovska obaveštajna agencija, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

Do ove odluke Ustavnog suda, CIK je mogao da odbije da verifikuje samo one kandidate kojima je u presudi precizirano da im se oduzima pravo da budu birani.

Prema tumačenja pojednih kosovskih pravnih eksperata, Kurti ne bi trebalo ni da bude u mogućnosti da se kandiduje za premijera, ali oko ovakvog viđenja se vode polemike.

Osnovni sud u Prištini, u januaru 2018. godine, proglasio je krivim četvoro poslanika u Skupštini Kosova Aljbina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Aljbulenu Hadžiu i Fatona Topalija za korišćenje suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Oni su osuđeni za korišćenje oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službenih dužnosti.

Eljezi: Presude ima preko 47 kandidata

Kako je na konferenciji za štampu potvrdio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, 47 od preko 1.000 kandidata prijavljenih za poslanike pravosnažno su osuđeni u poslednje tri godine.

„15 od 28 političkih entiteta koji su predali liste imaju kandidate koji ne ispunjavaju član 29 Zakona o opštim izborima“, rekao je on prenosi Koha.

On je međutim, rekao da u ovoj fazi ne može da otkrije imena tih kandidata.

Kandidat čija verifikacija bude odbijena ima pravo na žalbu, a rok za to će biti 31. januar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.