Kurti: Lista kandidata za poslanike se ne menja, CIK pozvao stranke da se uzdrže od pretnji, Hoti na poštovanje odluke o podobnosti kandidata

Foto: Fejsbuk, caption

Vest je ažurirana

Lista kandidata za poslanike ostaje onakva kava jeste – odgovor je lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, nakon više medijskih napisa, ali i ocena analitičara da njemu, neće biti dozvoljeno da bude kandidat za poslanika zbog toga što je pravnosnažno osuđen u poslednje tri godine.

Kurti je ovog jutra izjavio da će lista kandidata za poslanike koju je ova stranka podnela CIK-u ostati onakva kakva jeste – gde je on njen predvodnik, a odmah ispod njega v. d. kosovske predsednice, Vjosa Osmani.

„Mi smo predali našu listu kako je traženo i to je naša lista… Ja sam nosilac liste i poštujem i striktno se pridržavam Ustava i zakona koji štite prava svih nas“, poručio je Kurti.

Prethodnog dana, a u iščekivanju konačne odluke o podobnosti više od hiljadu kandidata za poslanike za predstojeće parlamentarne izbore, prištinska Koha javila je da je Kurti jedan od 47 kandidata za poslanike za koje je Sudski savet Kosova ocenio da imaju problema sa zakonom. Na ovoj listi je, prema izvorima ovog medija i potpredsednica LVV, Aljbuljena Hadžiju i Ljiburn Aljiu.

Nakon toga su usledile spekulacije i ocene političara i analitičara.

Dok su pojedini tvrdili da se Kurtiju „čini nepravda“, drugi su u novonastaloj situaciji videli Kurtijevu mogućnost da „pribere nove političke poene predstavljajući sebe za žrtvu“.

Sam lider Samoopredeljenja juče je, komentarišući pisanja medija, izjavio da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da bude kandidat za poslanika.

Čelnici Samoopredeljenja kritikovali su ovakvu alternativu, navodeći da predsednica CIK-a, Valjdete (Valdete) Daka „želi političku eliminaciju Aljbina Kurtija“.

A povodom optužbi koje su stigle iz Samoopredljenja, Daka je danas održala vanrednu konferenciju za štampu.

„Političarima je postalo lako da napadju sudiju, ženu, majku koju ne štiti i ne podržava nijedna politička stranka i koja nikada nije bila deo političke stranke“, poručila je Daka.

Zatražila je od svih političkih stranaka da poštuju instituciju koju predstavlja, dozvole im da obavljaju svoj posao i uzdrže se od pretnji i optužbi i poručila da je Ustavni sud presudom onemogućio da se kandiduju oni koji imaju imaju problem sa zakonom, a ne ona.

Kosvoski premijer, Avdulah Hoti, u iščekivanju konačne odluke saopštio je da će jedan kandidat koji se nalazio na listi LDK biti zamenjen zbog toga što je bio osuđivan.

Sa druge strane, poručio je da bi sve stranke trebalo da poštuju konačnu odluku o nepotvrđivanju kandidata zbog pravosnažne presude.

Za razliku od prethodnih godina, Centralna izborna komisija je za ove izbore uvela novu proceduru provere podobnosti kandidata, kojom se ocena podobnosti traži od ukupno šest kosovskih institucija, među kojima je i Sudski savet Kosova.

Nova procedura uvedena je nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, kojom se navodi da kandidatu za poslanika koji je u poslednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Kako je na konferenciji za štampu prethodnog dana potvrdio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, 47 od preko 1.000 kandidata prijavljenih za poslanike pravosnažno su osuđeni u poslednje tri godine.

Među njima su i Aljbin Kurti, kao i Donika Kadaj-Bujupi, Aljbulenu Hadžiu i Fatona Topalija, a zbog korišćenja suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Pročitajte još:

Kurtiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.