Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nemački diplomata Volfgang Išinger je ocenio, povodom novih navoda medija o navodnom predlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije, da je to u suštini njegov predlog, od pre nekoliko godina, a pre proglašavanja nezavisnosti Kosova. „To je model ‘dve Nemačke’ koji je pre nekoliko godina predložio Išinger“, napisao je nemački diplomata na Tviteru. Naveo je da se „Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale“, ali su, kako je ukazao, „obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice“. Taj plan je, prema Albanian post-u predstavljen u novom okviru sporazuma između Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca. Sporazumom od sledeće godine (ako predlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja koje to još uvek nisu uradile, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

Dobro su oni koji su dobili zadatak da to urade obradili Vučićev psihološki profil.

Prvo voli finansijsku i ekonomsku pomoć, a naročito pare. Drugo – celog života je želeo da ima snagu pa da bude siledžija, što još uvek nije baš postigao, ali postoji i treće, što se na ova dva koja će mu ponuditi nadovezuje, a to je da će ga pustiti da i dalje vlada, jer bez toga nema ni prva dva.

Jednom rečju – Vučić treba Kosovo da proda i to će i učiniti. Zato su mu i dali 10 godina priprema da sve pripremi institucionalnom predajom ključnih elemenata suvereniteta kao bezbednosne strukture i policiju, sudstvo, zakonodavnu vlast preko lokalnih samouprava, energetski sistem, telefoniju…

E to traje od kada je otetu nam našu sudbinu dograbio svojim rukama. Njega to ne interesuje, a ovima koji mu izdaju naloge nije jasno da nama ne trebaju pare jer nam nisu najvažnije i da nam nije neophodno da budemo sila.

Nama treba naše Kosovo. Ne da bude samo naše, nego svih nas koji smo tu živeli i koji bi da na njemu i dalje živimo. Nama treba da smo sa svima drugima jednaki pred Bogom što i jesmo i pred zakonom – što nismo. Nama treba ono što je naše, naše njive, livade, šume, kuće, naša radna mesta, stanovi i sve to što je većini od nas uzurpirano ili oteto. Nama treba sloboda i kretanja i svaka druga i mir i ekonomski prosperitet za pokoljenja koja dolaze.

To uopšte nije bilo teško realizovati i za vreme UNMIK-a ali nije, i za vreme EU-a, ali ni tada nije a i sada, u vremenu institucija iz Prištine, kada očigledno od svega toga što želimo i što nam pripada neće biti ništa. Jer to u stvari i jeste ključni problem.

Zato je mnogo važnije i ustvari jedino važno da se radi na našim ljudskim pravima i praktičnim životnim pitanjima a ne na belim papirima i predlozima kojekakvih globalnih rešenja u kojima ćemo i dalje ostati potpuno obespravljeni kao do sada za ovih nekoliko zadnjih decenija.

Za dobronamerne i poštene ljude to postići i nije nemoguće ali takvih, među današnjim političarima koji vladaju, na našu žalost, nema.

Ostaje nam samo da čekamo da se neki takvi dobronamerni pojave i da za to vreme komentarišemo gluposti ovih koji su sada nadajući se da će nešto od naših iskrenih komentara ipak uvažiti.

Povezane vesti: 

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, ne znam da li je isti

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoć

Lajčak sa Kurtijem u PR: Negira tvrdnje o novom pregovaračkom okviru; Sa Bisljimijem o slobodi kretanja

Vučić: Od 19. septembra prošle godine na Severu niču jedna za drugom nelegalne baze kosovske specijalne policijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.