Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Projekat: „Naš stav“

Poštovani, danas je na redu prva opcija od pet predloga za šta treba da se zalažemo da bi pitanje Kosova rešili, ni na ničiju štetu, ali ne ni na našu. Izneću svoje razmišljanje. Molim vas da date svoje. Sve ćemo sublimirati i na kraju izaći pred donosioce odluka sa dokumentom „Naš stav“

Za 7 dana pokrećemo mogućnost br. 02. Podela Kosova.

Ovaj projekat ne finansira niko osim nas.

Mogućnost i opcija br. 01. Proglasiti okupaciju

Prednosti:

01. Kada god da se promenu geopolitičke okolnosti i geostrateški interesi najmoćnijih zemalja, teritorija može biti vraćena sa sve državnim suverenitetom i državnom i privatnom imovinom (zemlja, nekretnine, rudna i uopšte strateška bogatstva kao Trepča, rezerve uglja, šume itd.), kao i kulturna baština sa ostvarenom eksteritorijalnošću u međuvremenu ili bez nje.

02. U skladu sa time, ne bi bilo potrebno menjati Ustav, a građani države Srbije sa tog područja bi ipak mogli uživati deo prinadležnosti svoje države u institucijama na teritoriji centralne Srbije.

Nedostaci:

01. S obzirom na konstelaciju snaga u svetu i globalne odnose, period bi trajao izvesno mnogo godina, pa možda i decenija.

02. Okupacione vlasti bi, preko nametnutih centralnih institucija, uspostavile i lokalne, što ne bi bilo u skladu sa narodnom voljom.

03. Monetarni, prosvetni i zdravstveni sistemi, kao i drugi, bi u tom periodu definitivno bili izopšteni iz istih sistema države Srbije a u slučaju prosvete i pogubno oprečni.

04. Stanovništvo srpskog porekla bi bilo izloženo enormnom pritisku većinske zajednice i centralnih struktura vlasti na rasprodaju i predaju imovine i iseljavanje zauvek.

05. Rudna i druga strateška bogatstva bi bila izložena iskorišćavanju preko mere regularnog trošenja po osnovu potreba same teritorij, već bi bila opljačkana u kratkom vremenskom periodu.

06. Putem diskriminacije i majorizacije većine, područja sa ostatkom srpskog naroda bi doživela ekonomsku stagnaciju i zaostajanje za okruženjem.

07. Zbog svih navedenih okolnosti, iseljavanje bi bilo pojačano do mere da bi srpsko stanovništvo ostalo samo u tragovima i u sredinama u kojima je sada većina.

08. Vlasti koje bi bile instalirane na nivoima centralnih i lokalnih, a navodno u službi srpske zajednice, bi bile kao i sve kvislinške – potpuno u službi okupacionih, pa bi svojim delovanjem ubrzale iseljavanje do mere opravdanja za sopstveno postojanje u broju pripadnika svog naroda koji su ostali a koji je za to opravdanje dovoljan.

09. Kulturna baština bi, u slučaju da se ne uspe u ostvarivanju eksteritorijalnosti, bila izložena neviđenom skrnavljenju i transformaciji ili u izmišljenu kulturnu baštinu nove tvorevine i njene zajednice, ili preobraćanja u vlasništvo drugih verskih zajednica.

Prepreke:

01. Amerika hoće, a većina zemalja EU pristaje da se stvori potpuno regularna država Kosovo. Trenutno i finansijski i vojno te zemlje su najjače na svetu i odlučuju.

02. Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 su potpisani od strane državnih vlasti Republike Srbije i kao takvi, po međunarodnom pravu, su važeći bez obzira na to što se ne poštuju i što je samo njihovo potpisivanje po osnovu pritiska i bombardovanja Srbije takođe u neskladu sa istim međunarodnim pravom.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.