Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Gordana Čomić, poručila je danas da nam je u društvu potreban dijalog sa SPC i ostalim crkvama i verskim zajednicama kako bi se čuli njihovi argumenti o tome zašto žele da spreče prava i slobode onih koji žive u takvim zajednicama.

Nije jednostavno bilo kome ko se zalaže za poštovanje ljudskih prava da se u temu ozakonjavanja prava istopolnih zajednica uključi, pogotovu ako je uz to i tradicionalista i npr. vernik. Ipak kao svesno biće svako je dužan da o tome ima stav. Prema onome kako ja vidim pokrenutu tematiku, postoje samo dve sporne stvari vezano za te zajednice. Sporan je njihov, nepotrebno preterani, egzibicionizam kroz organizovanje parada ponosa i to što traže zakonsku regulativu o pravu na usvajanje dece. Ostalo mislim da nema razloga ne dozvoliti im.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, izjavio je danas da Srbija može očekivati da će poslanici EP usvojiti pravednu i uravnoteženu rezoluciju. Cilj međustranačkog dijaloga – poboljšanja za političku konkurenciju i da se ne ponovi bojkot.

Da se ne ponovi bojkot potrebna je samo dobra volja režima ili pritisak EU i Amerike kroz međunarodne institucije na korumpirani i kriminalizovani vrh SNS-a i AV-a na njenom čelu. Što se tiče dobre volje režima, nje nema niti će je biti jer on ni ne bi bio tu da su preduslovi za fer izbore postojali, a to da ne budu na vlasti ovoj vladajućoj strukturi nikogovića i koristoljubaca ne pada na pamet. Što se tiče pritiska prilično je još uvek neizvestan da li će i kada će da se desi. Postoji i nešto između. Postoji minimum ispunjenja uslova koji obezbeđuje da ne bude bojkota ali taman toliko zadržava prostora SNS-ua ostane na vlasti. E to srednje je najopasnije.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.