NUNS: Gradonačelnica Niša da prestane da diskriminiše medije

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo diskriminaciju medija od strane gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski. Diskriminacija je zabranjena zakonom i na taj način se krše i domaće i međunarodne norme o slobodi informisanja, podseća NUNS.

Naime, kako navodi ovo udruženje, na meti diskriminacije našla se novinarka Južnih vesti.

Ona je postavila pitanje gradonačelnici u vezi sa pričom o zabrani funkcionerima da daju izjave pojedinim medijima, na koje je dobila odgovor:

„To nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno izvlače iz konteksta, prenose pogrešno, ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće. To ne važi samo za Južne vesti, to važi za sve medije, osim za elektronske medije ove vrste gde reč, ono što izgovaramo se zapravo čuje i ne može da se drugačije izmontira. Dakle to pre svega važi za portale i za pisane medije, to smo odlučili i tako će ubuduće biti…“

NUNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da je „zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja…“, a u istom članu se navodi i da se ne sme „ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija…“.

Ovo udruženje je pozvalo gradsku upravu Niša i gradonačelnicu Draganu Sotirovski da prestanu sa diskriminacijom medija i novinara, da im omoguće da nesmetano obavljaju svoj posao i da informišu građane o događajima i informacijama o kojima javnost ima opravdan interes da zna u skladu sa zakonom.

Ovo nije usamljen slučaj, NUNS je i u prošlosti često upozoravao na problem diskriminacije medija, neodgovaranja na novinarska pitanja od strane javnih funkcionera i nepozivanje na događaje od javnog interesa.

Ovo udruženje podseća da je Dragana Sotirovski do skora bila u ulozi novinara, te dodaje da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.