Suđenje Tačiju: Član Rugovine stranke opisao kako ga je OVK uhapsila i mučila

FOTO: Printscreen

Zaštićeni svedok opisao je na haškom procesu bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, kako ga je navodno OVK pritvorila i maltretirala kao pristalicu Ibrahima Rugove.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, koje je OVK proglasila za „kolaborante“, Srbima i Romima optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Zbog zaštite identiteta, jučerašnji svedok je iskaz dao na zatvorenoj sednici, pod šifrom 4230.

U sažetku njegove izjave, koje je tužilaštvo ranije objavilo na internetu, piše da je svedok bio član Rugovine partije, Demokratskog saveza Kosova, kada su ga pripadnici OVK 1999. uhapsili i pritvorili.

U spisu se dalje navodi da je on u pritvoru „prebijan i zastrašivan“.

Isto se ponovilo i na drugoj lokaciji, na koju su svedoka i još dvojicu pritvorenika prebacili pripadnici OVK.

Svedok 4230 je, posle zlostavljanja, bio pušten iz pritvora OVK, navodi se.

Rugovine pristalice, kako tvrdi tužilaštvo, vrh OVK je svrstao među protivnike zato što se dotadašnji vođa Albanaca, nasuprot OVK, zalagao za postizanje „nezavisnosti Kosova mirnim putem“.

Članove Rugovine partije, OVK je stoga pritvarala, ispitivala i maltretirala, zajedno sa drugim Albancima koje je označila kao „kolaborante“, Srbima i Romima. Krivična dela nad svima koje je OVK proglasila za protivnike, počinjena su, po optužnici, u više od 40 pritvora širom Kosova i u Albaniji.

Suđenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno u ponedeljak, 27. maja.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, iskaz je dalo 66. svedoka optužbe.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

O ostalim sudskim procesima koji se vode protiv bivših pripadnika „OVK“ u Hagu čitajte u našoj tematskoj rubrici:

Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.