Krasnići pisao strankama, predložio datum za izbore; Express: LDK „ismeva“ – odgovorili smo Kurtiju – „pravom začetniku inicijative“

Kurti Krasnići
FOTO: Preuzeto sa kosovahaber.com

Nakon što se u više navrata javno zalagao za što hitnije parlamentarne izbore, predsednik PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), danas je predložio i konkretan datum za njihovo održavanje. Poslao je pisma predsednicima najvećih parlamentarnih stranaka, uključujući i vladajućem Samoopredeljenju.

Krasnići je danas saopštio da je poslao pisma predsedniku Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju (Albin Kurti), predsedniku Demokratskog saveza Kosova, Ljumiru Abdidžikuu (Lumir Abdixhiku), kao i predsedniku Alijanse za budućnost Kosova. Ramušu Haradinaju.

U pismu je ponovio već poznat stav PDK – o potrebi održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

„Na poslednjim sastancima koje sam imao sa svakim liderom ovih parlamentarnih partija, izneo sam stav da su izbori danas građanska potreba, a ne politička želja, pa je sada vreme da se deluje koordinisano i konkretnim koracima“, navodi Krasnići na svom Fejsbuk nalogu.

Mišljenja je da je građanima na Kosovu potrebna nova vlada koja se, kako je kazao, „fokusira na ekonomski razvoj, građansko blagostanje i evroatlantske integracije“.

Istakao je da su izbori od suštinskog značaja za stvaranje „funkcionalne Skupštine koja služi interesu građana“.

On je u svom pismu predložio 30. jun ili 7. jul za datume kada bi izbori trebalo da se održe, te navodi da bi zbog zakonskih rokova, za raspuštanje kosovske skupštine trebalo da se glasa do 29. maja.

„Zato i danas pozivam sve parlamentarne stranke na koordinaciju i saradnju u korist naših građana“, poručuje Krasnići.

Express: LDK „ismeva“ – odgovorili smo Kurtiju

Jedini komentar za sada na predlog Krasnićija, stigao je od LDK.

Portparol ove stranke, Besijan Mustafa, kazao da su već odgovorili, ali Kurtiju – „pravom začetniku ove inicijative“, prenosi Gazeta Express, navodeći da je time „ismevao“ pismo predsednika PDK.

„Već smo odgovorili i preneli stav Demokratskog saveza Kosova pravom začetniku ove inicijative, predsedniku Pokreta Samoopredeljenje g. Aljbinu Kurtiju“, rekao je Mustafa za ovaj medij.

Izbori

Organizacija novih parlamentarnih izbora jedna je od aktuelnijih tema u medijima na albanskom, usled zahteva opozicije.

Kurti se tako nedavno sastao sa predsednikom PDK, Memljijem Krasnićijem, nakon čega je poručio da je on za izbore spreman, no, ukoliko opozicione stranke nisu spremne, on će da ispuni svoj zakonski mandat.

Krasnići je, sa druge strane, kazao da je neophodno da se izbori održe što pre, tražeći raspuštanje skupštine.

Međutim, druge najjače opozicione partije na Kosovu – Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) zahtevaju da Kurti prvo podnese ostavku.

Premda ima analitičara koji najavljuju izbore već na jesen, postoji i druga struja tumačenja – da Kurtiju odgovara da svoj mandat iznese do kraja.

Ova godina je poslednja u mandatu Kurtijeve vlade. Ukoliko Kurti iznese četvorogodišnji mandat do kraja, biće to prva kosovska vlada kojoj je to pošlo za rukom od 2008. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.