Komandant KFOR-a: "U poređenju sa drugim zemljama Kosovo veoma bezbedno"

U poređenju sa drugim "zemljama", Kosovo je veoma bezbedno. Odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova treba da donesu građani i institucije Kosova. KBS ima jedan od najboljih timova na Balkanu za propisno uklanjanje eksploziva i one pomažu čitavom Kosovu, poručio je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", autora Budimira Ničića, komandant Multinacionalne brigade Istok, u sastavu KFOR-a, pukovnik Korvin Lask. Istakao je, takođe, i da KFOR ima izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije, navodeći i da postoji "veoma mala mogućnost" da se martovsko nasilje iz 2004. godine – ponovi. KFOR je naučio dobru lekciju kada se to dogodilo, kaže Lask. 

"Mislim da je Kosovo dosta bezbedno zahvaljujući velikom radu i trudu, ne samo KFOR-a, nego i institucija Kosova, uključujući i Kosovske bezbednosne snage, ali mislim da je sasvim normalno da se ljudi brinu za svoju bezbednost, bez obzira na kom nivou, kazao je Lask, dodajući:  

"Takođe bih i sam brinuo o svojoj bezbednosti, ali ne bih bio isuviše zabrinut. U poređenju sa drugim zemljama sveta, Kosovo je ipak veoma bezbedno."

Postojala opasnost od napada 
 

Pukovnik Lask potvrdio je medijske natpise da je tokom prošlonedeljnih vaskršnjih praznika na Kosovu pretila opasnost od terorističkih napada. 
 
"Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika," potvrdio je. 

"Da se obezbedi potpuna sigurnost, kako mi više ne bi bili potrebni"

Korvin Lask, pod čijom komandom su američki vojnici u bazi Bondstil, kaže da na Kosovu trenutno ima nešto više od 500 američkih vojnika.
 
"U poslednih nekoliko godina broj vojnika KFOR-a je bio isti, bar kada pričamo o američkom kontigentu. Da li će se broj smanjivati i kako – videćemo, jer naš cilj je da se obezbedi potpuna sigurnost u ovoj oblasti, kako mi više ne bi bili potrebni. Još uvek nismo došli do tog cilja, ali je mnogo bolje u poređenju sa periodom od pre nekoliko godina," navodi. 

Tranformacija KBS ne bi uticala na KFOR

Govoreći o transformaciji KBS u Vojsku, on navodi da odluku o tome treba da donesu građani i institucije Kosova i da to pitanje nije na KFOR-u ili NATO-u. 

"Tranformacija KBS u Vojsku Kosova ne bi uticala na misiju KFOR-a. Da li će KFOR ostati na Kosovu ili će se vratiti kući, zavisi od toga da li je Kosovo bezbedno ili nije, a ne od formiranja Oružanih snaga Kosova," istakao je, takođe. 

Saradnja OSK-a i KFOR-a moguća
 

KFOR naučio dobru lekciju

Govoreći o martovskom nasilju 2004. godine pukovnik Lask je kazao da postoji veoma mala mogućnost da se slično nasilje ponovi na Kosovu, ali i dodao da tadašnji vojnici KFOR-a "nisu očekivali tako nešto". 
 
"Incident koji se dogodio 2004. godine je bio užasan i mislim da je KFOR naučio dobru lekciju kada se to dogodilo. Uvideli su da 2004. godine nisu dobro razumeli okolnosti kao što ih sada razumeju. Na primer, pre 2004. KFOR nije imao timove za vezu koji obilaze i razgovaraju sa stanovnicima, političkim liderima, vatrogascima, policijom, kao i običnim građanima, da bi dobili bolju sliku o tome kakvo je stanje. To nije postojalo 2004. godine," objasnio je. 

"Kada se taj incident dogodio, tadašnji vojnici i vođe KFOR-a nisu očekivali tako nešto i zato se sve to desilo jako brzo, jer KFOR nije bio upućen u situaciju. Danas postoje mnogi timovi za vezu koji su stacionirani u gradovima Kosova, oni tu žive i rade i deo su zajednica pa tako mogu imati bolju evidenciju," naveo je, takođe. 

Lask ocenjuje i da ne bi bilo ništa čudno da na Kosovu postoje dve vojne formacije – KFOR i Oružane snage Kosova, sa dve odvojene komande.
 
"Mislim da je to moguće. Ako pogledamo neke druge zemlje, oružane snage koegzistiraju u istoj oblasti. Na primer, Nemačka i Amerika su imale dugoročnu saradnju posle Drugog svetskog rata. U Nemačkoj ima 30.000 američkih vojnika koji su tamo stacionirani, a kao što znate Nemačka ima svoje oružane snage, tako da mislim da je saradnja moguća," objašnjava američki pukovnik.

"Poljoprivrednici zahvaljujući KBS-u bezbedniji"

Dodaje i da KBS imaju "izuzetan kapacitet što se tiče obavljanja osnovnih i glavnih zadataka koje pomažu u očuvanju bezbednosti Kosova":

"Mislim da KBS ima jedan od najboljih timova na Balkanu za propisno uklanjanje eksploziva i oni pomažu čitavom Kosovu. Kao što znate, proleće je došlo, poljoprivrednici rade na svojim njivama i zahvaljujući KBS-u oni su bezbedniji. Naravno, to je samo jedan od primera."

"KBS, takođe, učestvuju u traženju i spašavanju, protivpožarnim aktivnostima, čak i spašavanju iz vode," dodao je i istovremeno istakao da pripadnici KBS-a nisu obučeni za učešće u oružanim sukobima. 
 
"Nisu obučeni za borbena dejstva, to nije u sastavu njihovog mandata, ali za neke druge situacije su izuzetno dobro obučeni."

Vojska Srbije izuzetan partner

Lask saradnju sa Vojskom Srbije ocenjuje kao izuzetno dobru. 
 
"Saradnja je zasnovana na Rezoluciji 1244, kao i Vojno-tehničkom sporazumu i još nekim dodatnim sporazumima koji omogućavaju saradnju između KFOR-a i Vojske Srbije. Sarađivao sam sa Vojskom Srbije od kada sam došao ovde u novembru i pokazali su se kao izuzetni partneri kada je u pitanju održavanje sigurnosti duž administrativne linije, Vrlo su profesionalni i veliko mi je zadovoljstvo sarađivati sa njima," rekao je komandant Brigade Istok.

Lask je, između ostalog, govorio o građanima Kosova koji odlaze u Siriju i Irak da se bore na strani ISIS-a, o naoružavanju u regionu, kao i o vojnoj tehnici koju koristi KFOR. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.