Kosovo: Više od 80% žena radi bez ugovora

Izvor: Kosovo24sata.com/ Gazeta Express (jučerašnje izdanje)
 
Žene na Kosovu suočene su sa velikim problemima u zapošljavanju. Čak i kad se zaposle, najčešće u privatnom sektoru, krše se njihova prava. Prema Statističkoj agenciji Kosova, navodi se da su samo 12.9 odsto žena zapošljene, dok za muškarce taj broj iznosi 45,6 odsto.

Uprkos niskim ciframa, predstavnici sindikata radnika, kažu da 80 odsto njih koji rade u privatnom sektoru, nemaju ugovore za rad, dok u javnom sektoru 12 odsto ne poseduje ovaj dokument koji obezbeđuje opstanak na poslu.

I institut “Ri-invest” u svom zadnjem izveštaju “Nesigurno zapošljavanje”, navodi da 81% žena u ovom sektoru radi bez ugovora, oko 31% od toga je radilo kontinualno 10 ili više sati dnevno, 46 % žena je radilo tokom zvaničnih praznika i 66% u ovom sektoru je radilo tokom vikenda.

I stepen nezaposlenosti kod žena je veći. Prema zvaničnim podacima, stepen nezaposlenosti kod žena je 37 posto, dok kod muškaraca iznosi 32 posto.

Sa druge strane, inspektor rada, Basri Ibrahimi, kaže da radnike bez ugovora nisu odvajali prema polu, te da u njihovom radu nije primećeno da ima više žena bez ugovora u odnosu na muškarce.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.