Brnabić: Neću da budem kukavica da odgovornost za Kosovo ostavljam mlađim generacijama

 

Ana Brnabić
FOTO: RTS/Printscreen

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije, Ana Brnabić, smatra da nije realno da do kraja njenog mandata od godinu i po dana bude potpisan „pravno obavezujući sporazum“ sa Prištinom. Ukoliko do toga ipak dođe, ona „neće biti kukavica“ i podeliće sa predsednikom ili preuzeti celu odgovornost. Ukoliko se menja preambula Ustava o Kosovu, o njoj će odlučivati građani na referendumu, tvrdi.

Ana Brnabić gostovala je večeras u emisiji Upitnik na RTS-u. Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, kaže da bi volela da do potpisivanja sporazuma sa Prištinom dođe u njenom mandatu, kako bi se „zatvorio viševekovni problem“.

„Mislim da nije realno, a da li bih volela, moram da kažem da bih, zato što bi svim građanima u zemlji i regionu donelo veliku dozu stabilnosti i otvorilo vrata prosperiteta, bezbednosti za budućnost. Zato što bi zatvorili na taj način ne samo višedecenijski, već viševekovni problem“, poručila je Brnabić.

Kaže da bi volela da preuzme odgovornost za tako nešto, ili da je podeli sa predsednikom.

Brnabićka premijerka do aprila 2022?

Mandat Ane Brnabić, prema svemu sudeći, neće trajati četiri godine.

Kako je predsednik Srbije najavio nešto ranije, vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine.

„Ali ne bih bila kukavica koja bi tu odgovornost ostavljala nekom iza sebe, mlađim generacijama da rešavaju. Preuzela bih tu odgovornost i znala bih da sam uradila nešto dobro za srpski narod, za srpsku državu i nešto što je dobro za sve generacije koje dolaze iza nas“, dodaje.

U svakom slučaju, Brnabić u novonastavljenom dijalogu očekuje punu implementaciju onoga što je u prethodnih sedam godina dogovoreno u Briselu, izdvajajući pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Navodi da je to „minimum minimuma što bi bilo ko mogao da očekuje“.

Međutim, kaže i da ne veruje u dijalog u kojem se razgovara sa ljudima o nečemu što je već dogovoreno, a nije sprovedeno.

„Ja ne znam kako bi mogli da nastavimo taj dijalog u dobroj veri i da će se neki sledeći sporazum implementirati“, dodala je Brnabić.

Podsetila je da je EU potpisnik i garant sprovođenja Briselskog sporazuma.

„To je nešto što institucionalno garantuje EU da će se implementirati, tako da je svakako i u polju je EU da ispuni svoju datu reč i da se implementira sporazum koji je garantovala“.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak, poručio je nedavno da komplikovani procesi nalik onom koji se trenutno vodi u Briselu iziskuju promenu Ustava, čemu se Priština protivi.

Izmena Ustava nije na meni

Novinarka RTS-a, podsetivši na izjavu Lajčaka koji je ujedno napomenuo da „Ustav nije Biblija“, upitala je mandatarku da li je Ustav Biblija za Srbiju, te da li će se za vreme njenog mandata izmeniti preambula kojom se kaže da je Kosovo deo Srbije.

Brnabić u odgovoru kaže da „poštuje podelu vlasti koja je osnova jakog demokratskog društva“, te, uz naznaku da je ona predstavnik izvršne vlasti, dodaje da izmena Ustava nije na njoj.

„Izmena Ustava je pre svega na građanima Republike Srbije, ne čak i na Skupštini Srbije. Skupština Srbije to može da preporuči“, izjavila je.

„Nikada više, ko god bude bio na vlasti, neće moći da menja Ustav Srbije bez javne debate, to je promenila vlada Republike Srbije koju sam ja vodila i SNS koja je činila okosnicu te vlade…“, dodala je Brnabić.

Brnabić: Večeras do 20 časova 400 novozaraženih
Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je večeras da je do 20 časova registrovano preko 400 slučajeva pozitivnih na koronavirus.
„Imamo situaciju koja je sve kompleksnija. Čula sam se sa predsednikom da to prokomentarišemo. Čula sam se i sa direktorom Infektivne klinike Goranom Stevanovićem, da pitam da li je tamo počela veća gužva. Oni tamo nemaju veću gužvu, ali je primetno da dolaze ljudi sa težim simptomima. Ovo što sam rekla preko 400 ljudi, to je broj koji ćemo saopštiti sutra u 15 časova“, dodala je Brnabić.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.