UNDP najavio program šestomesečnog stažiranja za 400 mladih ljudi

Foto: UNDP

Kosovska ministarka kulture omladine i sporta, Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi) i predstavnica UNDP-a Maria Suoko (Suokko), potpisale su Sporazum o proširenju programa stažiranja, i najavile obavljanje stručne prakse za 400 diplomaca sa kosovskih zavoda za zapošljavanje.

Ovim programom biće pružena mogućnost diplomcima da obavljaju šestomesečnu praksu u preduzećima, u privatnom sektoru ili javnim institucijama, kako bi podržali razvoj njihovih veština na radnom mestu, ka stvaranju mogućnosti za održivo zapošljavanje, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Program se fokusira se na identifikovanje preduzeća i institucija koje imaju potencijal da ponude mogućnosti dugoročnog zapošljavanja.

Osobe koje ispunjavaju uslove da se prijave za praksu moraju imati diplomu univerziteta ili strukovnih srednjih škola, ne stariju od 2 godine, osobe mlađe od 30 godina i koje traže posao bez prethodno stečenog iskustva.

U saopštenju se navodi da će prednost imati dugoročno nezaposleni (više od 12 meseci), žene, preživele rodno zasnovano nasilje, primaoci socijalne pomoći, samohrani roditelji sa jednim ili više zavisnih članova, osobe iz ruralnih sredina, osobe sa invaliditetom i osobe iz etničkih manjinskih grupa.

Inicijativa kosovskog ministarstva kulture omladine i sporta i UNDP-a je deo paketa kosovske vlade za oporavak od kovid-19.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.