Koha: Vakcina CureVac-a koju je Kosovo naručilo bez dozvole do juna

Foto: DW

Kandidat za vakcinu nemačke kompanije CureVac koju je kosovska vlada naručila još uvek je u fazi kliničkog ispitivanja i nije odobrena za upotrebu, piše prištinska Koha.

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, očekuje da bi prve od 600.000 doza ove vakcine koju je Kosovo naručilo preko Austrije na Kosovo mogle da stignu u martu.

„Prema zvaničnim informacijama koje imamo ova vakcina će biti gotova u martu. Međutim počinjemo da pregovaramo i sa proizvođačima drugih vakcina“, rekao je Zemaj.

Drugačije su najave naučnika Krešnika Hodže koji navodi da licenciranje i distribucija ove vakcine, može da se očekuje tek posle juna.

„Moja očekivanja su da bismo oko sredine ove godine mogli da imamo sve konačne rezultate kliničke studije i na osnovu toga podnesemo zahtev za odobrenje i ocenu regulatornim vlastima, a ukoliko se ova ispitivanja pokažu kao uspešna, možemo reći da će od sredine ove godine ova vakcina biti spremna za distribuciju“, rekao je Hodža.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, pohvalio se krajem nedelje da je Kosovo naručilo „najveću količinu od 1,85 miliona doza vakcina protiv kovida, bezbednih vakcina, ne ruskih“.

Naznačio je da je pored 600.000 doza naručenih preko Austrije Kosovo naručilo još 535.000 doza vakcine proizvođača Fajzer i Bajontek i da će dobiti još 720.000 besplatnih doza iz programa COVAX.

Iako kosovski organi nisu sami precizirali čije vakcine su naručene preko Austrije, da se radi o CureVac-ovom kandidatu za vakcinu pod nazivom CVnCoV Kohi je potvrdila ranije ambasada Austriju u Prištini.

Ovo diplomatsko predstavništvo saopštilo je još i da će porudžbina biti isporučena čim ova vakcina bude odobrena od strane Evropske agencije za lekove.

Curevac je jedna od kompanija sa kojom je Evropska komisija sredinom novembra potpisala ugovor za nabavku 250 miliona doza vakcina, uz opciju da nakon što se vakcina dokaže kao efikasna, naruče još 180 miliona doza.

Povezani članci:

Hoti: Obezbedili smo 2 miliona doza vakcina, prve doze stižu u februaru

Koha: Kosovo naručilo preko pola miliona doza CureVac-ovog kandidata za vakcinu koja i dalje čeka na dozvolu EAL

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.