Koha: Kosovo naručilo preko pola miliona doza CureVac-ovog kandidata za vakcinu koja i dalje čeka na dozvolu EAL

Foto: Shutterstock

Preko pola miliona doza protiv kovida koje je Kosovo naurčilo preko ambasade Austrije proizvod su nemačke kompanije koji Evropska agencija za lekove još nije odobrila, javlja Koha.

„Naručili smo najveću količinu od 1,85 miliona doza vakcina protiv kovida, bezbednih vakcina, ne ruskih“, pohvalio se tokom vikenda na svom Fejsbuk profilu kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Na grafikonu Radija slobodne Evropa koji je objavio uz tekst, naznačeno je da je Kosovo naručilo 600.000 doza vakcine preko Austrije, 535.000 doza vakcine proizvođača Fajzer i Bajontek i da će dobiti još 720.000 besplatnih doza iz programa COVAX.

Foto: RSE, grafikon koji je objavio i Hoti

Hoti se još pohvalio da je kosovska vlada izdvojila 40 miliona evra za nabavku vakcina koje će stići u februaru, ali nije naglasio u kojim će količinama stizati.

Međutim, prištinska Koha danas piše da su 600.000 doza koje je Kosovo naručilo preko Austrije, zapravo kandidat za vakcinu nemačke kompanije, CureVac, pod nazivom CVnCoV, a koji još nije odobren.

Ovo je za Kohu potvrdila ambasada Austrije u Prištini pri čemu je dogovoreno da se količina vakcina koju je za sebe naručila Austrija, naknadno proširi i za potrebe Kosova.

Ovo diplomatsko predstavništvo saopštilo je još i da će porudžbina biti isporučena čim ova vakcina bude odobrena od strane Evropske agencije za lekove.

„Porudžbina je preko Austrije realizovana nakon razgovora između dva ministra zdravlja, po zahtevu Prištine, a bilo je uključeno i federalno Ministarstvo za Evropu i međunarodna pitanja Austrije, kao i dve ambasade, ona u Beču i Prištini“, stoji u odgovoru ambasade za Kohu.

Curevac je jedna od kompanija sa kojom je Evropska komisija sredinom novembra potpisala ugovor za nabavku 250 miliona doza vakcina, uz opciju da nakon što se vakcina dokaže kao efikasna, naruče još 180 miliona doza.

Povezani članci:

Hoti: Obezbedili smo 2 miliona doza vakcina, prve doze stižu u februaru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.