Koha: Kosovo spremno da se suoči sa pojavom korona virusa, posebna pravila na prelazima

Vest je ažurirana

Zdravstvene ustanove na Kosovu spremne su da se suoče sa pojavom korona virusa, potvrdio je ministar zdravlja u kosovskoj vladi, Arben Vitia, prenosi prištinska Koha.

U Hrvatskoj prvi slučaj zaraze korona virusom

U međuvremenu, kako prenosi N1, u Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom.

Reč je o mlađem čoveku koji se nalazi u bolnici u Zagrebu, a koji je ovog meseca boravio u Milanu, potvrdio je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš, prenosi N1.

„Danas u 11.50 dobili smo rezultate testiranja. Muškarac je od 19. do 21. ovog meseca boravio u Milanu, pokazuje znakove blaže bolesti i nadamo se da će tako i ostati“, rekao je Beroš.

On je dodao da će se vlasti fokusirati na kontakte koje je zaraženi muškarac do sada ostvario.

Beroš je ranije danas rekao da je tokom noći u Kliničko-bolnički centar u Rijeci smešteno devet radnika koji su došli iz Italije, a koji su radili u fabrici na severu Italije, u kojoj je zaraženo 20 ljudi. Rezultati analiza devetoro radnika biće poznati popodne, saopšteno je, prenosi N1.

Vitia je izjavio da su u koordinaciji sa svim zainteresovanim stranama i da su spremni u svakom pogledu da preduzmu sve neophodne mere.

Sa druge strane, navodi da još uvek nisu zabeleženi slučajevi pojave ovog virusa na Kosovu, te da „nema potrebe za alarmom“.

Nacionalni institut za javno zdravlje do ponedeljka je ispitao četiri osobe za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom, međutim, nakon testiranja, rezultati su bili negativni.

Direktor kancelarije za informisanje pri Ministarstvu zdravlja, Faik Hoti, kako prenosi ovaj medij, rekao je da se na Kosovu primenjuju posebna pravila za putnike koji ulaze na Kosovo te da su policajci u obavezi da pitaju putnike odakle dolaze.

“Ako osoba dolazi sa područja gde postoje slučajevi korona virusa, on automatski popunjava listu sa svojim podacima, brojem telefona i nadgleda se u roku od dve nedelje”, rekao je Hoti.

Međutim, ukoliko putnik pokazuje simptome gripa, tada sledi pregled lekarskog tima na aerodromu ili na prelazu.

Prema Hotijevim rečima, do sada je obavljena kontrola oko 25 slučajeva.

Pročitajte još:

Dvoje srpskih državljana zaraženo koronavirusom na kruzeru u Japanu

Nema korona virusa u Prištini

Priština: Rezultati negativni, pacijenti nemaju korona virus

Kosovski ministar zdravlja: Mala verovatnoća da je koronavirus stigao na Kosovo

SZO proglasila globalnu epidemiju koronavirusa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.