Kosovski ministar zdravlja: Mala verovatnoća da je koronavirus stigao na Kosovo

Foto: Tanjug/AP/Chiang Ying-ying

Večeras su pojedini kosovski mediji objavili informaciju o sumnji da se pojavio prvi slučaj koronavirusa u Prištini. Međutim, na vanrednoj konferenciji za medije Univerzitetskog kliničkog centra, saopšteno je da je jedna žena primljena na kliniku preventivno, ali da simptomi ne ukazuju da je u pitanju virus.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da je reč je o britanskoj državljanki, koja radi na Кosovu, a koja je nakon povratka sa skijanja ispoljila simptome blagog kašlja, ali bez groznice i drugih simptoma. Pročitala je vest da je pet osoba zaraženo, posumnjala na virus i došla na infektivnu kliniku da proveri zdravstveno stanje“, rekao je Vitia, javlja Koha.

On je uveren u to da rezultati koji se očekuju neće biti pozitivni i poručio građanima da nema potrebe za panikom. Zvanični rezultati se očekuju oko ponoći.

Od proglašenja pandemije Kosovski institut za javno zdravlje preduzeo je preventivne mere protiv koronavirusa i sezonskog gripa.

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je u Vuhanu u Kini, a pored Kine, virus se proširio i na više od 20 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Singapur, Francusku, Rusiju, Španiju i Indiju. U Kini je do sada od ovog virusa život izgubilo 723 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je međunarodnu vanrednu epidemiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.