Jeremić: Vučić da saopšti o čemu je pregovarao sa Tačijem

Kosovski predsednik Hašim Tači juče je izjavio da se sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem sastao nekoliko puta, navodno bez prisustva kamera, preneli su kosovski mediji. Ova izjava izazvala je reakciju predsednika Narodne stranke, Vuka Jeremića koji je u prošlosti često iznosio tvrdnje da se ova dva predsednika tajno sastaju, i iza kulisa pregovaraju, između ostalog, i o razgraničenju. „Vučić da saopšti o čemu je pregovarao sa Tačijem,“ poručuje Jeremić u saopštenju poslatom medijima.

Kosovski predsednik Hašim Tači juče je izjavio da se, bez prisustva kamera, sa Vučićem sreo u Briselu, u Vatikanu na raznim ceremonijama, takođe u Parizu, Beču i Njujorku, gde su, kako je rekao, „otvoreno razgovarali o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, o nečemu što nisam naglašavao pred kamerama,“ preneli su kosovski mediji.

Jeremić ocenjuje da ova izjava „nedvosmisleno potvrđuje“ ono na šta je više puta ukazivao domaćoj i međunarodnoj javnosti.

 

Jeremić u prošlosti o pregovorima iza kulisa

Da se pregovori vode iza kulisa u prošlosti je često govorio ovaj opozicioni lider. On je u par navrata ponavljao svoje tvrdnje, dok je tokom nedavnog intervjua za Espreso ocenio da oni nikada nisu bili intenzivniji.

„Nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o ‘razgraničenju’, i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti ovaj režim da do toga dođe, u 2019. godini će oni staviti potpis na pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.“

Jeremić je takođe govorio o drugim tajnim pregovorima – o onim koji su za temu imali formiranje „Vojske Kosova“.

„Na čelu naše države je čovek koji se 4. novembra u Rimu, u Misiji EU pri Vatikanu, usaglasio sa Hašimom Tačijem da se ta ‘vojska Kosova’ formira,“ rekao je Jeremić sredinom decembra prošle godine na osnivanju Gradskog odbora svoje stranke u Prokuplju.

„Javno sam upozoravao da se njih dvojica na tim sastancima dogovaraju o ‘razgraničenju’, odnosno sporazumu po kojem bi se Srbija voljno odrekla dela svoje teritorije, uključujući i u opštinama Bujanovac, Medveđa i Preševo, a Priština dobila stolicu u UN, što je suprotno Ustavu Srbije, Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, i ravno aktu veleizdaje,“ poručio je Jeremić.

Jeremić ponavlja da SZS jedino prihvatljivo rešenje kosovskog problema vidi samo u „okvirima Ustava Srbije i Rezolucije 1244“, i dodaje da se protivi „Vučićevom i Tačijevom tajnom dogovoru po kojem bi Srbija de fakto priznala nezavisnost Kosova“.

„Zalažemo se za pregovore sa kosovskim Albancima kojima bi u južnoj srpskoj pokrajini bio omogućen normalan život svih ljudi,“ zaključuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.