Koalicioni partneri u Hotijevoj vladi u ponedeljak o sastanku u Vašingtonu

Vest je ažurirana

Koalicioni partneri u kosovskoj vladi predvođenoj Avdulahom Hotijem sastaće se u ponedeljak radi konsultacija u vezi sa pripremama za sastanak između delegacija Beograda i Prištine koji je zakazan za 2. septembar u Beloj kući, potvrdio je lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je večeras za Kanal10 potvrdio da je sastanak zakazan za ponedeljak u 15 časova, a da je odložen danas zbog toga što Fatmir Ljimaj nije na Kosovu.

Uprkos još jednom upozorenju lidera AAK, Ramuša Haradinaja, da bi ova stranka mogla da napusti vladu – ovog puta ukoliko pozicija predsednika Kosova ne pripadne njegovoj stranci, na sastanku između lidera vladajućih stranaka, koji je bio zakazan za danas, a potom odložen za ponedeljak, prema Haradinajevim navodima, neće se naći tema odnosa unutar same koalicije.

„Sastanak je odložen za ponedeljak. Tema su konsultacije u vezi sa pripremama za sastanak 2. septembra. Važno je da se za sastanak 2. septembra dobro pripremi i da se postigne dogovor o međusobnom priznavanju, jer postoje mogućnosti“, rekao je danas Ramuš Haradinaj, prenosi prištinska Koha.

Dodao je da će na sastanak biti pozvani lideri u koaliciji, ali i da će se vršiti konsultacije i sa drugim strankama.

Haradinaj je i danas ranije najavio mogućnost postizanja konačnog „sporazuma o recipročnom priznanju unutar postojećih granica“ u Beloj kući 2. septembra.

„Ukoliko postoji pitanje ‘Zašto idemo u Vašington?’, idemo za sporazum, za recipročno priznanje unutar postojećih granica. Ukoliko okolnosti omoguće ovaj sporazum, idemo da ga postignemo, a ukoliko ima i napretka, dobrodošao je i napredak kakav god bio“, kazao je Haradinaj za RSE.

I dok je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić poručio Haradinaju da ukoliko „putuje za Vašington po konačni sporazum može samo odmah da se vrati“, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić nije isključio mogućnost da se tamo razgovara i o političkim temama.

„To bilo dobro jer bi značilo da se priča o kompromisu“, objasnio je.

Podsetimo, kako su prethodno najavili kosovski premijer i predsednik Srbije, a nakon što je izaslanik američkog predsednika, Ričard Grenel, saopštio da će se delegacije Beograda i Prištine sastati radi „pregovora“, u Vašingtonu će se razgovarati o ekonomskim temama.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.