Sastanak koalicionih partnera odložen za ponedeljak, tema razgovora nepoznata

haradinaj-Hoti
FOTO: Gazetatema.net

U jeku podela i međusobnih kritika između koalicionih partnera u kosovskoj vladi, ali i navoda unutar same koalicije da je vlada nestabilna, dan nakon što se kosovski premijer, Avdulah Hoti, oporavio od koronavirusa i izašao iz samoizolacije, u Prištini je trebalo da se održi sastanak predstavnika vladajuće koalicije. Kako javljaju prištinski mediji, sastanak najavljen za danas u 15:00 je odložen za ponedeljak.

Kako Koha prenosi pozivajući se na svoja saznanja, sastanak se neće održati zbog toga što pojedini predstavnici koalicije nisu na Kosovu.

Kako je juče najavljeno iz stranke predvođene Ramušem Haradinajem – AAK, Hoti je danas trebalo da okupi koalicione partnere. Teme o kojima bi se razgovaralo nisu saopštene.

Detaljnije o sastanku koji je trebalo da se održi danas juče je govorio lider LDK, Isa Mustafa, koji je takođe trebalo da prisustvuje sastanku.

U izjavi za Gazeta Express Mustafa je juče poručio da će se razgovarati o saradnji, i ujedno demantovao nezvanične navode da će tema razgovora biti odabir novog predsednika.

Tvrdi ujedno da se o ovoj temi nikada nije razgovaralo unutar LDK, ali i i između koalicionih partnera.

Ponovio je da će se o ovoj temi razgovarati pre završetka mandata Hašima Tačija, jedino ukoliko on napusti ovu funkciju usled razvoja događaja u Specijalnom sudu – tj. podizanja optužnice.

A kada se bude razgovaralo o ovoj temi, u razgovorima će učestvovati sve parlamentarne stranke na Kosovu, rekao je Mustafa, preciziravši da je za izbor predsednika potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika u skupštini u prva dva kruga.

„Tek u trećem krugu to se može učiniti sa 61 glasom ali pod uslovom da glasa 2/3, odnosno 80 poslanika“, dodao je Mustafa.

Mustafa je i prošle nedelje najavio sastanak koalicionih partnera a nakon što se Hoti oporavi od COVID-19, ujedno saopštivši da će se na ovom sastanku razgovarati o uključivanju PDK u vladu Avdulaha Hotija kako bi se ojačala vlada.

Sa druge strane, iz PDK zvanično negiraju da će se pridružiti vladajućoj koaliciji, uz naznaku da za sada žele da budu opozicija.

Da je vlada Avdulaha Hotija nestabilna, te da se njena struktura treba ojačati, juče je poručio i potpredsednik LDK i predsednik opštine Gnjilane, Ljutfi Haziri.

Sa druge strane, Haziri je rekao da između LDK i PDK postoji „veliko nepoverenje iz prošlosti“

„U PDK takođe postoje velike neizvesnosti oko pridruživanja koaliciji. Kao saradnik Ise Mustafe, ne vidim da je on pozvao DPK da se pridruži vladi“, naveo je Haziri.

Ove navode je jutros demantovao kosovski premijer, Avdulah Hoti, ocenivši da je vladajuća koalicija stabilna i da nema potrebe za proširenjem sa Demokratskom partijom Kosova.

„Vlada i institucije su stabilne. Nema razloga za promenu vlade. Uprkos poteškoćama imamo parlamentarnu većinu”, rekao je Hoti.

Istakao je da je politički nemoralno razgovarati o pitanju izbora predsednika dok je Tači na tom položaju, te da će se o odabiru novog predsednika razgovarati i sa opozicionim strankama, ali nakon isteka Tačijevog mandata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.