Vučić: Ukoliko Haradinaj ide u Vašington po konačni sporazum, ne mora uopšte da putuje

„Ja nemam ništa protiv ako gospodin Haradinaj putuje po konačni sporazum, može odmah da vrati svoj avion i ne mora da putuje uopšte i da ne troši kerozin i da ne troši pare“, kazao je Aleksandar Vučić, komentarišući za TV Pink navode lidera AAK da sastanak predstavnika Beograda i Prištine 2. septembra u Beloj kući treba da dovede do konačnog sporazuma.

Dačić: Bilo bi dobro da se u Beloj kući razgovara i o političkim temama

Detaljnije o predstojećim razgovorima u Vašingtonu govorio je danas i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

On nije isključio mogućnost da se tamo razgovara i o političkim temama, uprkos prethodnoj najavi da će se razgovarati o ekonomiji. „To bilo dobro jer bi značilo da se priča o kompromisu“, objasnio je Dačić gostojući na Studiju B, prenosi Beta.

On je istakao da ne bi bilo dobro da se postavljaju bilo kakvi ultimatumi i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vućić već rekao da neće da prihvati ultimatume jer „mi želimo kompromise, ali oni moraju da budu prihvatljivi za obe strane“.

On je ocenio da mnoge evropske zemlje nisu oduševljene predstojećim razgovorima u Beloj kući zbog uloge SAD.

On kaže da bi Tramp dobio poene ako bi došlo do nekog dogovora u vezi pitanja Kosova ali ako bi to bilo rešenje koje je prihvatljivo za Srbe.

„Glasove Albanaca neće dobiti jer oni glasaju za Bajdena“, rekao je Dačić.

„Mi idemo u Vašington da razgovaramo o temama o kojima smo već govorili. Nemamo mi problem da razgovaramo o svakoj temi, pa da razgovaramo i o statusu, ali da to bude onako kako su oni zamislili, da oni dobiju sve a mi ništa, mi njih da priznamo, pa će oni nas tobože da priznaju, taj film neće da gledaju“, poručio je predsednik Srbije za TV Pink nakon što je zajedno sa patrijarhom Irinejom posetio radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save.

Tvrdi i da je „svašta moguće“, ali i da se tako nešto neće dogoditi dok je „pri svesti“.

Tražićemo obustavu radova, ali ne mogu da garantujem – nemamo faktičku vlast

Vučić je ponovio još jednom da će u Briselu zataržiti trajnu obustavu radova na putu Dečane-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, koji su trenutno, kako je juče saopšteno iz kosovske vlade, privremeno obustavljeni do pronalaska rešenja u dogovoru sa svim uključenim stranama.

„To će biti jedna od tema u Briselu i nema sumnje da ćemo u poliičkom smislu i na politički način se truditi i dati sve od sebe da sačuvamo naše svetinje na KiM“, rekao je.

Sa druge strane, nije mogao da garantuje da će do toga doći jer „Srbija nema faktičku vlast“.

„Ne možete da garantujete kada nemate faktičku vlast. Čak ni tokom rata nismo imali jednim delom punu vlast. Neće biti lako ali verujem da političkim autoritetom, stalnim ukazivanjem i borbom ćemo lako biti u stanju da sačuvamo naše svetinje u južnoj srpskoj pokrajini“, dodao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.