PIO: Besplatna rehabilitacija u banjama za penzionere

PIO fond
FOTO: Google

PIO fond uputio je poziv penzionerima da se prijave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 25 banja u Srbiji. Prijave na oglas se podnose od danas zaključno sa 7. septembrom 2020. godine.

Pravo da se jave na oglas imaju svi korisnici penzija čija penzija iznosi do 27.775,00 dinara, kao i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora (preračunato po srednjem kursu NBS za 15. 7. 2020. godine, 1 evro = 117,5863 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi 27.775,00 dinara, saopšteno je iz ovog Fonda.

Jedan od uslova je i da penzioneri nemaju druga lična primanja.

Uz prijavu, potrebno je podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), raspoloživu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je korisnik poseduje) i popunjenu prijavu sa izjavom, gde žele da koriste rehabilitaciju.

U besplatnu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

Ovaj Fond će ujedno snositi troškove puta i boravka za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i za pratioce slepih penzionera koji dobiju rehabilitaciju o trošku fonda.

Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion, a ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije.

Penzioneri će, tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara, dodaje se u saopštenju.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije KiM-a sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije KiM, prijave podnose najbližoj filijali fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Rang lista se posebno utvrđuje po vrsti penzije (starosna, porodična, invalidska).

Na redosled rang liste uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju -za korisnika koji je to pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad.

Prednost će imati stariji korisnik penzije.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava, dodaje se u saopštenju.

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.