Rezidba jabuka u voćnjaku Srećka Radosavljevića u Leposaviću


Kraj je marta pa se u voćnjacima mogu videti vredni voćari koji uveliko orezuju voće i spremaju stabla za predstojeću sezonu. Ono što im svakako ide na ruku je i lepo prolećno vreme koje je izgleda upravo počelo.

Krajnji Sever obiluje lepim selima i zaseocima, a u njima poseban ukras su voćnjaci.

TV Mir posetila je imanje Srećka Radosavljevića u selu Ulije u leposavićkom kraju u kojem godinama unazad gaji jabuku.

„Trenutno je još rezidba još u toku pošto je bilo loše vreme ovih dana, pa nismo mogli to da uradimo i posle prskanje, i to je to, da čekamo da vidimo šta će da bude ove godine“.

Voće je bolje da se reže kada prođu hladni dani, kako ne bi došlo do smrzavanja voćki, savetuje iskusan voćar.

On je posadio ove godine još 150 novih stabala.

Ovaj vredni domaćin je prošle godine ostvario prinos od 18 tona carske voćke. Uprkos kišnoj sezoni koja se odrazila na slabiji kvalitet jabuke i drugih problema plasmana, Radosavljević je uspeo da ih proda sve, premda po jeftinijoj ceni.

Da bi se ovakav način prihodovanja podigao na viši nivo upravo kada je u pitanju plasman, bitno je da se udruže poljoprivrednici i da se poveća količina jabuka namenjenih za izvoz.

Jedna dobra količina odavde otišla je za inostranstvo.

Radosavljeviću je sada potrebna jedna hladnjača od 20 tona, kako ne bi zavisio od drugih i dividio u rizik svoj prinos.

„Kada imaš svoju hladnjaču sve je drugačije“, kaže.

Posebno lep prizor iz ovog voćnjaka bile su i dve devojčice – Lara i Lena, Srećkove ćerke koje uče od malena da ocu pomažu u radu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.