KFOR na Kosovu nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, prema rezoluciji 1244, uključujući i severno Kosovo

Jarinje barikade KFOR
FOTO: KoSSev

„Misija KFOR-a koju predvodi NATO nastaviće da širom Kosova, uključujući i severno Kosovo, sprovodi svoj mandat Ujedinjenih Nacija, prema rezoluciji UN 1244 iz 1999, godine kako bi osigurala bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, naveo je neimenovani NATO zvaničnik za KoSSev, na pitanje da li su se trupe KFOR-a povukle sa svojih pozicija kod Jarinja i Brnjaka, gde su, prema dogovoru iz Brisela o tablicama bile raspoređene prethodne dve nedelje.

Ovaj zvaničnik nas je za dalja pitanja u vezi sa ovim konkretnim aranžmanom usmerio na kosovske institucije i srpske vlasti, kao i na EU.

Više medija javilo je da su se trupe KFOR-a povukle sa Severa.

Trupe KFOR-a, još od kad su raspoređene 3. oktobra, bile su inače vidljive u manjim formacijama, obično samo po jedan džip, i to uz predstavnike i Kosovske policije.

Dogovorom u Briselu o upotrebi nalepnica preko državnih simbola Srbije na Kosovu i obrnuto na automobilskim tablicama rešena je 13-dnevna kriza na Severu Kosova, kada je 20. septembra kosovska vlada uz raspoređivanje specijalnih jedinica Kosovske policije kod Jarinja i Brnjaka pokušala da uvede reciprocitet, tada sa upotrebom probnih tablica za vozila iz Srbije. Srbi su odmah potom blokirali prelaze, i tako obe strane kod prelaza ostale 13 dana, da bi se 30. septembra u Briselu postigao dogovor o uvođenju nalepnica umesto probnih tablica.

KFOR će se rasporediti na zajedničkim prelaznim tačkama Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog izmeštanja i ostaće tamo oko otprilike dve nedelje kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja, bio je deo dogovora u Briselu.

KFOR će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao podrška primeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na Severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine, u sklopu dijaloga u Briselu, saopšteno je iz KFOR-a tada.

Tadašnji već odlazeći komandant KFOR-a, general major Franko Federiči, u dva navrata je obišao ovo područje, prvo tokom blokada, a potom i nakon raspoređivanja KFOR-a.

Od 15. oktobra novi komandant KFOR-a je general-major Ferenc Kajari, prvi Mađar na čelu ove vojske i to posle više uzastopnih mandata italijanskih generala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.