U Briselu potvrđen dogovor: Putevi na Jarinju i Brnjaku slobodni od subote, nalepnice za vozila, trajno rešenje moguće za 6 meseci

Lajčak Petković BIsljimi
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

„Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu napred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću za njihovu spremnost da pregovaraju i da se slože za dobrobit ljudi“, saopštio je upravo Miroslav Lajčak.

Svega 15-ak minuta kasnije, istu vest je potvrdio i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji se u ovim trenucima po drugi put obraća javnosti od jutros.

Lajčak je na Tviteru, uz svoju poruku objavio i detalje dogovora.Obe strane složile su se o sledećem:

     1. Specijalne policijske jedinice trenutno raspoređene na zajedničkim prelaznim tačkama Jarinje i Brnjak biće izmeštene istovremeno sa uklanjanjem barikada, počevši od 2. oktobra 2021, u 8 časova i ne kasnije od 16 časova. KFOR će se rasporediti na zajedničkim prelaznim tačkama Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog izmeštanja i ostaće tamo oko otprilike dve nedelje kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja.
     2. Od 4. oktobra 2021, u 8 časova započinje se sa režimom primene nalepnica koji je dogovoren u okviru dijaloga pod posredstvom EU i to kao privremena mera sve dok se ne donese trajno rešenje.
     3. Uspostaviće se radna grupa koju čine predstavnici EU, Beograda i Prištine i kojom predsedava EU, kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica a zasnovano na standardima EU i praksi. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021, u Briselu. U okviru šest meseci od njenog prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje zaključke o trajnom rešenju na visokom nivou Dijaloga.


Za sada, međutim, nema detalja o primeni ovih nalepnica, odnosno o sudbini srpskih tablica gradova sa Kosova i Metohije.

EU primila k znanju zabrinutost Beograda povodom nesprovođenja sporazuma o ZSO

Iz Evropske unije pozdravili su ishod današnjih razgovora i pozvali obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog, a kako bi postigli brz napredak s ciljem sveobuhvatne normalizacije odnosa.

U istom saopštenju iz EU poručuju i da su primili k znanju zabrinutost koju je beogradska strana iznela u vezi sa nesprovođenjem sprorazuma o Zajednici srpskih opština, ali nedostatkom veća koje se sastoji od većine Srba u Apelacionom sudu, koje je sudilo poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću.

EU je ujedno pozvala obe strane da primene sve ranije postignute dogovore.

„Kako bi to učinila, EU će se kao posrednik pozabaviti otvorenim pitanjima koja proističu iz Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, „Briselskog sporazuma”, pri čemu će obe strane imati prioritet na jednom od sledećih sastanaka glavnog pregovarača pre kraja godine“, naznačili su u EU.

Da je dogovor (načelno) postignut prvi je novinarima sinoć saopštio šef kosovske delegacije Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera. Međutim, njega je odmah demantovala srpska strana, ali i Evropljani i Amerikanci uz blaži komentar – da ništa nije finalizovano, da se razgovori nastavljaju i da je postignut napredak.

Ipak, Bisljimi je naglasio da je za Kosovo bitan reciprocitet i funkcionisanje bez prepreka što je i postignuto, ali je izneo i detalje i u vezi sa srpskim tablicama gradova na KiM, rekavši da je to jedina tačka sa kojom se srpska strana nije saglasila, te da će se stoga sa istom praksom nastaviti još šest meseci.

„Jedina tačka u kojoj Srbija još nije dala saglasnost pre nego što se sporazum proglasi konačnim su automobili sa KM tablicama, za koje smatra da nalepnice ne treba primenjivati, ovo je apsurdno jer su to ilegalne oznake. Ne možemo da potpišemo sporazume gde se ilegalni vlasnici oznaka favorizuju, pa bi se isti sistem primenjivao dok se kreću prema severu, dok bi na jugu bili konfiskovani“, rekao je juče Bisljimi.

Inače dogovor o prikrivanju državnih simbola, odnosno upotreba nalepnica za vozila iz Srbije na Kosovu i obrnuto je postignut i u septembru 2016. godine, ali on nikada nije primenjen po tom režimu. Kosovska strana je bila ta koja se pravdala logističkim problemima u štampanju nalepnica, koje se nisu koristile. Opširnije o tome i pitanju tablica u poslednjoj deceniji u našem nedavnom tekstu: Kako su se kalile probne tablice RKS

U toku je 11. dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.