General KFOR-a u helikopteru nad Brnjakom, nadgleda situaciju

KFOR je je od prekjuče uvećao broj patrola na Kosovu, uključujući i blokirane magistralne puteve kod Jarinja i Brnjaka. Na Severu je danas situaciju iz helikoptera nadgledao i komandant KFOR-a.

U toku je deseti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

Usled novonastale situacije, KFOR je vidljiviji, a jedinice ove misije od nedavno su takođe raspoređene na prelazima Jarinje i Brnjak.

General Franko Federiči nadgledao je barikade danas na Severu u helikopteru koji je leteo nad Gazivodskim jezerom.

Kako su iz KFOR-a protekla tri dana više puta potvrđivali za KoSSev, pojačane patrole KFOR-a izvršene su u skladu sa mandatom koji je misiji dodelio UN, što su i danas istakli.

„KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo, duž glavnih saobraćajnica koje su blokirane“.

„KFOR zadržava nepristrasno, robusno, agilno i fleksibilno držanje kako bi se nosio sa svim mogućim nepredviđenim okolnostima. General Federiči takođe ostaje u bliskom kontaktu sa svim uključenim stranama, kako bi doprineo brzoj deeskalaciji“, i danas je podcrtao KFOR.

KFOR nastavlja blisko da sarađuje sa kosovskom policijom i drugim bezbednosnim institucijama.

KFOR je ujedno u kontaktu sa predstavnicima Srba, kao i prištinskim zvaničnima, a s ciljem pronalaska rešenja za novonastalu situaciju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, saopštio je juče da je Priština prihvatila, ali i da su Srbi odbili ponudu KFOR-a da se specijalne kosovske jedinice povuku, kao i barikade, a da KFOR dodatno obezbedi Jarinje i Brnjak.

U međuvremenu Srpska lista je potvrdila da su gradonačelnici severnih opština odbili predlog, a kao razlog za odbijanje naveli su i to da bi odluka kosovske vlade o RKS tablicama ostala na snazi.

Istovremeno, više izveštaja sa terena ukazuju na to da Vojska Srbije nije bila vidljivija proteklih par dana na putevima od Raške ka Jarinju, kao što je to bila glavna vest u medijima na albanskom i delu prorežimskih medija od sredine prošle nedelje i tokom vikenda – preleti srpskih aviona „ruske“ proizvodnje nad Jarinjem, a kako su to obe strane naglašavale, oklopna vozila kod Jarinja, dolazak ruskog ambasadora na Jarinje i podizanje borbene gotovosti.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.