Komandant KFOR-a obišao jedinice na Jarinju i Brnjaku, EULEX patrolira na Severu

Franko Federiči
FOTO: KFOR

Vest je ažurirana

Dan nakon što su se povukli specijalci i uklonjene barikade kod prelaza Jarinje i Brnjak, komandant KFOR-a, general major Franko Federiči posetio je jedinice ove misije koje su takođe juče raspoređene kod ovih prelaza. Zajedno sa jedincama KFOR-a, na Severu Kosova patroliraju i službenici EULEX-a.

Sledeće dve nedelje KFOR će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao podrška primeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na Severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine, u sklopu dijaloga u Briselu, podsetili su danas iz KFOR-a.

„Jedinice KFOR-a su u potpunosti spremne da obavljaju ovaj važan zadatak u cilju podrške lokalnoj i regionalnoj stabilnosti“, kazao je danas na Severu Kosova general major Franko Federiči.

Federiči je poručio da je KFOR odigrao bitnu ulogu u rešavanju novonastale situacije, ali i da su se najbitnije stvari odigrale juče, kada je nakon 13 dana odblokiran put, a Sever napustile specijalne jedinice Kosovske policije.

„Koordinacija svih strana je bila veoma bitna…. Osoblje, službenici i vojnici KFOR-a, razgovarali su i pregovarali povodom uklanjanja barikada i povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije. Sve u svemu, rekao bih da je reč o uspešnom koordinisanju aktivnosti između Evropske unije, misije NATO-a – KFOR i svih strana koje su u tome učestvovale“, kazao je Federiči.

Federiči je naznačio to da je u proteklim danima vodio razgovore sa svim uključenim stranama i da je o tome izveštavao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, kao i NATO.

„Zahvaljujem institucijama na Kosovu, gradonačelnicima severnih opština i svim zainteresovanim stranama koje su doprinele deeskalaciji situacije na njihovim naporima i radujem se što ću ostati u kontaktu sa njima“, istakao je Federiči.

Podsetivši na to da će pripadnici KFOR-a ostati na prelazima oko dve nedelje, kazao je da će ova misija osigurati sigurno i bezbedno okruženje kod prelaza i ujedno slobodu kretanja.

KFOR igra fundamentalnu ulogu u osiguravanju primene novog sporazuma, NATO ostaje posvećen stabilnosti Zapadnog Balkana, preneli su danas iz NATO-a i poruku generalnog sekretara, Jensa Stoltenberga, koju je uputio pre dva dana izaslaniku EU, na sastanku u sedištu NATO-a.

„NATO čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograd i Prištine kao jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma i stabilnosti regiona“, naznačili su iz NATO-a.

Vigemark: Situacija stabilna, nadgledamo teren zajedno sa KFOR-om

U međuvremenu se oglasio i šef misije EULEX-a na Kosovu, Lars-Gunar Vigemark koji je, retvitujući objavu NATO-a saopštio da jedinice EULEX-a takođe nastavljaju da patroliraju i nadgledaju situaciju na Severu Kosova zajedno sa KFOR-om, a na zahtev Kosovske policije.

Poručio je da situacija stabilna, ali i potvrdio da se sutra kreće sa primenom režima nalepnica te da će EULEX imati ulogu nadgledanja.

Podsetimo, magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka posle 13 dana blokade, od juče su ponovo prohodni. Sat i po pre isteka roka u 16 časova koji je predviđen dogovorom u Briselu, juče sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili. Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak. Srbi koji su bili na barikadama su se potom i razišli potom, a ostali su pripadnici KFOR-a na oko dva kilometra od samih prelaza.

O jučerašnjim događajima na Severu Kosova čitajte i gledajte u:

Jarinje i Brnjak napustile specijalne kosovske jedinice, Srbi se polako razilaze, KFOR ostaje

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.